Na hlavný obsah

Futbalová asociácia a polícia vyšetrujú rasistické útoky na hráčov Anglicka

Traja futbalisti, ktorí nepremenili penalty, boli tmavšej pleti.

Futbalová asociácia a polícia vyšetrujú rasistické útoky na hráčov Anglicka
Jeden z anglických futbalistov, Bukayo Saka, ktorý nepremenil pokutový kop. Foto: SITA/AP

Vedenie Anglickej futbalovej asociácie (FA) odsúdilo rasistické útoky na Marcusa Rashforda, Jadona Sancha a Bukaya Saku po nedeľňajšej (11. 7.) prehre Anglicka vo finále EURO 2020 s Talianskom. FA uviedla, že je po útokoch niektorých fanúšikov zhrozená a znechutená.

Rashford, Sancho a Saka neuspeli v rozstrele zo značky 11 m, Taliansko sa napokon tešilo z druhého titulu. „Sme znechutení z toho, že v online priestore urážajú niektorých hráčov nášho mužstva, ktorí bojovali za našu krajinu a dali tímu všetko,“ uviedla FA na sociálnej sieti.

Vedenie asociácie ďalej napísalo, že stojí za svojimi hráčmi. „FA dôrazne odsudzuje všetky formy diskriminácie a je zdesená online rasizmom, ktorý je zameraný na niektorých našich hráčov na sociálnych sieťach. Ktokoľvek, kto stojí za takýmto nechutným správaním, nie je vítaný pri zápasoch nášho tímu.“

Londýnska metropolitná polícia uviedla, že vyšetruje urážlivé a rasistické posty: „Sme si vedomí množstva útočných a rasistických komentárov na sociálnych sieťach, ktoré smerujú proti futbalistom po finále ME 2020. Toto zneužívanie je absolútne neprijateľné, nebudeme ho tolerovať. Budeme to vyšetrovať.“

Reprezentanti Anglicka sa na turnaji výrazne postavili v boji proti rasizmu a pred svojimi zápasmi vrátane nedeľňajšieho finále si kľakli na koleno, čím dali najavo podporu hnutiu Black Lives Matter.

Aj britský premiér Boris Johnson na sociálnej sieti odsúdil rasistické vyjadrenia fanúšikov.

„Anglický tím si zaslúži byť ospevovaný ako hrdinovia a nie urážaný rasistickými poznámkami na sociálnych sieťach. Tí, čo sú zodpovední za hanobenie, by sa mali za seba hanbiť,“ zdôraznil Johnson.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport