Na hlavný obsah

Grécko nariadilo povinné očkovanie pre zdravotníkov

V opačnom prípade ich prehlásia za dočasne PN.

Grécko nariadilo povinné očkovanie pre zdravotníkov
Zdravotníci v Grécku. Foto: TASR/AP

Grécko nariadilo povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 zdravotníkom vrátane všetkých zamestnancov domovov dôchodcov. Oznámil to v pondelok (12. 7.) grécky premiér Kyriakos Mitsotakis, ktorého citovala agentúra AFP.

Premiér uviedol, že všetci zamestnanci v domovoch dôchodcov sa musia dať zaočkovať do 16. augusta, inak ich prehlásia za dočasne práce neschopných. Očkovanie pre pracovníkov v zdravotníctve, a to ako štátnom, tak i súkromnom sektore, bude povinné od 1. septembra.

Grécka vláda chce pre obavy zo šírenia vysoko nákazlivého koroanvírusového variantu delta zaočkovať čo najviac obyvateľov. Vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNTech začnú v tejto krajine už tento týždeň očkovať tínedžerov vo veku 15-17 rokov, približuje agentúra Reuters.

Mitsotakis uviedol, že dosiaľ zaočkovali tri štvrtiny Grékov starších ako 60 rokov. V celom 10,7-miliónovom Grécku však bolo oboma potrebnými dávkami vakcíny dosiaľ zaočkovaných len 4,3 milióna ľudí, pripomína AFP. Premiér v tejto súvislosti poznamenal, že „krajina sa nebude zatvárať pre prístup niektorých ľudí“.

Od piatka (16. 7.) až do konca augusta budú mať do uzatvorených priestorov, ako sú napríklad bary, kiná, divadlá či voľnočasové a zábavné centrá, povolený vstup len zaočkovaní ľudia.

Grécko zaznamenalo v pondelok približne 2 000 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je asi o 1 200 viac než pred týždňom. O začiatku pandémie sa tam infikovalo vyše 440 000 ľudí. Nákaze podľahlo vyše 12 000 osôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet