Na hlavný obsah

Guvernér New Yorku vyhlásil pre časté streľby stav núdze

Len počas uplynulého víkendu došlo k 51 prípadom streľby.

Guvernér New Yorku vyhlásil pre časté streľby stav núdze
Guvernér amerického štátu New York Andrew Cuomo. Foto: TASR/AP

Guvernér amerického štátu New Yorku Andrew Cuomo vyhlásil stav núdze v súvislosti s nárastom násilnej kriminality s použitím strelných zbraní, ktorý tam zaznamenávajú od začiatku pandémie nového koronavírusu.

Zároveň predstavil sériu opatrení na riešenie tohto problému, informuje agentúra AFP.

„V súčasnosti zomiera viac ľudí v dôsledku streľby, než covidu,“ uviedol Cuomo vo vyhlásení. „Ide o celonárodný problém a niekto sa musí odhodlať ho riešiť, keďže od toho závisí naša budúcnosť,“ dodal.

Spravodajská stanica BBC uviedla, že New York vyhlásil stav núdze z dôvodu násilia s použitím strelných zbraní ako vôbec prvý štát USA.

Cuomo tiež vymenoval osobitného koordinátora pre prevenciu násilia páchaného strelnými zbraňami, ktorého úrad bude spadať pod newyorské zdravotné orgány a bude spolupracovať s miestnymi sociálnymi službami, políciou, väzenskými a ďalšími úradmi.

Okrem toho zriadia aj policajný útvar zameraný na boj proti nelegálnemu obchodovaniu so zbraňami.

Násilie napriek prísnym zákonom

Agentúra AFP v tejto súvislosti pripomína, že štát New York má ohľadom strelných zbraní jedny z najprísnejších zákonov v Amerike.

Zároveň je ale jednoduché z neho vycestovať a zbraň si kúpiť v susednej Pensylvánii či New Jersey, kde je v tomto smere legislatíva voľnejšia.

Guvernér okrem toho v utorok (6. 7.) podpísal dva zákony týkajúce sa strelných zbraní, ktoré tým nadobudli platnosť.

Jeden z nich uľahčí civilistom podávanie žalôb na výrobcov zbraní či ich predajcov.

Výrobcovia strelných zbraní sú totiž v USA z veľkej časti zbavení zodpovednosti za násilie páchané zbraňami federálnym zákonom, ktorý štát New York touto svojou novou legislatívou obíde, uvádza AFP.

Cieľom druhého zákona je zabrániť osobám hľadaným pre trestné činy, aby si zadovážili zbraň.

Počas pandémie sa strieľa viac

Cuomo uviedol, že počas uplynulého víkendu, na ktorý pripadli oslavy 4. júla, Dňa nezávislosti, došlo v štáte New York k 51 prípadom streľby.

V rámci celých USA počas zmieneného víkendu došlo k takmer 200 úmrtiam zapríčineným streľbou, uvádza BBC.

Podľa predbežnej štatistiky Amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) došlo vlani k 25-percentnému nárastu vo vraždách spôsobených strelnými zbraňami oproti predošlému roku, pričom stúpajúci trend v tomto smere naďalej pokračuje aj v roku 2021.

BBC dodáva, že väčšina z vrážd, ku ktorým dôjde v USA, súvisí so streľbou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet