Na hlavný obsah

Haiti si zvolilo dočasného prezidenta, OSN a USA žiada o pomoc so zabezpečením krajiny

Chce pripraviť cestu pre demokratické voľby.

Haiti si zvolilo dočasného prezidenta, OSN a USA žiada o pomoc so zabezpečením krajiny
Policajti hliadkujú na ulici v haitskej metropole Port-au-Prince 9. júla 2021. Foto: TASR/AP

Haitský Senát zvolil svojho doterajšieho predsedu Josepha Lamberta za prezidenta na prechodné obdobie.

Haiti podľa predstaviteľov miestnej vlády požiadalo OSN aj Spojené štáty o pomoc so zabezpečením krajiny po stredajšej vražde prezidenta Jovenela Moiseho.

Agentúra Reuters uvádza, že vláda formulovala žiadosti o vyslanie jednotiek v listoch adresovaných kanceláriám OSN v Haiti a americkej ambasáde.

„Vyjadrujem vďaku politickým inštitúciám, ktoré ma podporujú,“ napísal Lambert v piatok (9. 7.) večer na twitter.

Horná komora haitského parlamentu ale nie je od januára 2010 uznášaniaschopná. Nie je preto zatiaľ jasné, či sa Lambert bude môcť úradu skutočne ujať, napísala agentúra DPA.

Ochrana letiska a verejného poriadku

Záujem haitskej vlády o prítomnosť cudzích jednotiek najskôr v piatok ohlásil minister pre voľby Mathias Pierre.

Podľa denníka The New York Times v tejto súvislosti spomenul ochranu medzinárodného letiska či rezerv pohonných hmôt.

List adresovaný OSN zase podľa Reuters hovorí okrem iného o potrebe „podporiť snahy národnej polície s cieľom obnoviť bezpečnosť a verejný poriadok na celom území“.

„Rozhodne potrebujeme pomoc a požiadali sme o ňu našich medzinárodných partnerov,“ povedal v novom rozhovore s agentúrou AP dočasný haitský premiér Claude Joseph.

Ten údajne potvrdil žiadosť o vyslanie amerických vojakov. „Sme presvedčení, že naši partneri môžu pri riešení situácie asistovať národnej polícii,“ dodal.

Podľa Pierrea sa vo štvrtok (8. 7.) haitská vláda obrátila aj na Bezpečnostnú radu OSN. Žiadosti vraj pramenili z obáv, že kľúčová infraštruktúra v krajine, ako napríklad letisko, prístav alebo energetická sieť, by sa mohla stať terčom útoku.

Ďalším dôvodom je snaha umožniť konanie prezidentských a parlamentných volieb naplánovaných na 26. septembra, povedal Pierre.

USA zatiaľ vojenskú pomoc nechystá

Mierovú Misiu OSN alebo vyslanie iných jednotiek na Haiti by musela schváliť práve 15-členná Bezpečnostná rada OSN.

Pokiaľ ide o nasadenie amerických vojakov, ministerstvo zahraničia USA najskôr vôbec nepotvrdilo, že žiadosť v tomto smere padla.

Nemenovaný vládny zdroj následne Reuters oznámil, že USA „v tejto chvíli“ poskytnutie vojenskej pomoci nechystajú.

Biely dom však v piatok ohlásil plán vyslať do Haiti vysokopostavených bezpečnostných činiteľov po tom, ako tam v stredu (7. 7.) ráno ozbrojená skupina vtrhla do domu prezidenta a na mieste ho zastrelila.

Polícia zadržala 17 ľudí

Išlo o ďalšiu kapitolu politickej krízy v najchudobnejšej krajine severnej a južnej Ameriky, ktorá v posledných mesiacoch zažívala rozsiahle protesty.

Vražda prezidenta situáciu ďalej skomplikovala, čo by mohlo mať za následok zhoršenie sociálnych problémov, násilnej kriminality i epidémie koronavírusu.

Haitská polícia v súvislosti s vraždou prezidenta zadržala 17 ľudí, z toho 15 sú údajne Kolumbijčania. Ďalších troch podozrivých polícia zastrelila a po ďalších ôsmich stále pátrala.


      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet