Na hlavný obsah

Haitská polícia zastrelila štyroch podozrivých z vraždy prezidenta

Dve osoby zatkli.

Haitská polícia zastrelila štyroch podozrivých z vraždy prezidenta
Vojak hliadkuje pred vchodom do rezidencie haitského prezidenta Jovenela Moiseho v Port-au-Prince 7. júla 2021. Foto: TASR/AP

Haitská polícia zastrelila štyroch členov komanda, ktorých podozrievajú zo stredajšej (7. 7.) vraždy prezidenta Jovenela Moiseho. Ďalšie dve osoby následne zadržali, pričom boje s podozrivými naďalej pokračujú.

Podľa zahraničných médií to oznámil šéf tamojšej polície.

Americké médiá uviedli, že haitská prvá dáma, ktorá pri útoku utrpela ťažké zranenia, už dorazila do nemocnice v Miami.

„Štyroch nájomných zabijakov sme zabili, dvoch sme dostali pod našu kontrolu. Troch policajtov, ktorí boli vzatí ako rukojemníci, sme oslobodili,“ povedal v televízii policajný šéf Léon Charles.

„Polícia s útočníkmi naďalej bojuje. Zabijeme ich alebo ich zoberieme,“ dodal.

Vedenia Haiti sa po smrti prezidenta ujal premiér Claude Joseph, ktorý vyhlásil na dva týždne výnimočný stav, na bezpečnosť v krajine tak dohliada armáda.

Atentát v rezidencii

K atentátu došlo v stredu v prezidentovej súkromnej rezidencii v metropole Port-au-Prince.

Podľa haitského veľvyslanca v USA za vraždou stojí profesionálne komando, ktoré vystupovalo ako agenti americkej Agentúry pre potláčanie narkotík (DEA).

Z akých popudov alebo na koho pokyny ozbrojenci konali, zatiaľ nie je jasné. Podľa Josepha hovorili po španielsky a anglicky.

Moise čelil počas svojej vlády viacerým protivládnym protestom pre zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu i nepotrestané sprenevery štátnych peňazí za bývalého vedenia krajiny.

Americký prezident Joe Biden v stredu vraždu odsúdil, rovnako ako generálny tajomník OSN António Guterres. K veci sa vo štvrtok (8. 7.) uskutoční osobitné zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN.

Dominikánska republika uzavrela hranicu

S Josephom vo štvrtok hovoril šéf americkej diplomacie Antony Blinken a zaviazal sa spolupracovať s haitskou vládou na zabezpečení mieru a bezpečnosti v krajine, oznámilo americké ministerstvo zahraničia.

Dominikánska republika vzhľadom na vývoj uzavrela hranicu so svojím susedom a posilnila v jej okolí bezpečnosť.

Vyše 380 kilometrov dlhá hranica pretínajúca ostrov Hispaniola, ktorú spolu obe karibské krajiny zdieľajú, bola uzavretá s okamžitou platnosťou, oznámili dominikánske úrady.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet