Na hlavný obsah

Heger pošle z rezervy premiéra finančnú injekciu linkám krízovej pomoci

Počas pandémie zažili nárast počtu ľudí, ktorí hľadali pomoc.

Heger pošle z rezervy premiéra finančnú injekciu linkám krízovej pomoci
Premiér Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Štát pomôže sumou 310 000 eur celkovo piatim slovenským linkám krízovej pomoci. Na pondelkovej (12. 7.) tlačovej konferencii o tom informoval premiér Eduard Heger (OĽANO).

Úrad vlády SR na tento účel vyčlenil peniaze z finančnej rezervy predsedu vlády.

Poskytovanie pomoci ľuďom v krízových situáciách je podľa Hegera na Slovensku poddimenzovanou oblasťou, ktorá bude potrebovať „pozornosť a pomoc“ vlády.

„Štát by mal poskytovať kvalitné služby. Tu môžeme vidieť, či vie pomáhať tým, ktorí to najviac potrebujú,“ uviedol.

Premiér poukázal na to, že krízové linky zaznamenali počas pandémie výrazný nárast ľudí, ktorí sa na ne obracajú v núdzi.

Finančné injekcie z rezervy premiéra tak majú dopomôcť k tomu, aby linky vedeli zabezpečiť pomoc pre všetkých, ktorí to potrebujú.

Linka pomoci Nezábudka dostane 50 000 eur, Linka detskej istoty 100 000 eur, Linka detskej dôvery 30 000 eur, IPčko – Internetová poradňa pre mladých ľudí dostane 100 000 eur a Senior linka 30 000 eur.

Ocenili záujem

Zástupcovia krízových liniek vnímajú krok úradu vlády pozitívne. „Je to pre nás dôležitý krok, pretože téma (krízových liniek, pozn. red.) sa stala verejnou. Je dôležité, aby ľudia vedeli kam a kedy sa môžu obrátiť,“ uviedol Marek Madro z občianskeho združenia IPčko.

Zástupcovia spoločne ocenili i to, že premiér prejavil záujem o koncepčné riešenie problému.

„Pandémia spôsobila, že narástol počet týraných a zneužívaných seniorov. Chceme pomôcť a dávame návrhy vláde aj parlamentu, aby sa týmto problémom zaoberala, pretože nie je systémové riešenie, ktoré tento problém rieši. Do programového vyhlásenia vlády prvýkrát dostali medzi priority aj starší ľudia, a preto verím, že sa ich prostredie zlepší,“ vyhlásila Ľubica Galisová zo Senior linky.

Záznam celej tlačovej konferencie:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko