Na hlavný obsah

Heger sa prihovoril po 100 dňoch svojej vlády: Slovensko čaká lepšia budúcnosť

Vyhlásil, že na boj s pandémiou krajina minula už osem miliárd.

Heger sa prihovoril po 100 dňoch svojej vlády: Slovensko čaká lepšia budúcnosť
Premiér Eduard Heger. Foto: Úrad vlády SR

Premiér Eduard Heger (OĽANO) sa pri príležitosti uplynutia prvých sto dní vládnutia jeho kabinetu v piatok (9. 7.) prihovoril občanom.

Potvrdil proeurópsku politiku, boj proti korupcii a poďakoval za pomoc v boji s pandémiou.

„Od minuloročných volieb až do dnešných dní prebieha nepochybne jeden z najdôležitejších zápasov od Nežnej revolúcie. Je to zápas s korupčnou hydrou, keď sa úplatky vo veľkom balili do alobalov alebo škatúľ od šampanského. S týmto musíme skoncovať, musíme nastoliť poriadok. Musíme vypudiť skorumpovaných ľudí z úradov, súdov, z polície i prokuratúry,“ uviedol v príhovore.

„Miliardy eur sa naliali do ciest, ktoré nie sú stále hotové. Predávali sa emisie garážovým firmám, nakupovali sa predražené CTčka, zatiaľ čo pacienti ležali v ošarpaných nemocniciach. Preto nech dostávajú priestor poctiví policajti, vyšetrovatelia, prokurátori a sudcovia, aby sme sa dočkali dlho očakávanej spravodlivosti,“ povedal.

Celý príhovor premiéra:

To, čo dnes opozícia nazýva vojnou v polícii, je podľa neho „v skutočnosti očista“. „Táto očista má politickú podporu mojej vlády,“ zdôraznil s tým, že len ako „spravodlivá spoločnosť budeme prosperovať“.

Vyhlásil, že Európska únia je „náš životný priestor a je skvelé, že to tak je“. „S tým úzko súvisí aj náš Plán obnovy a odolnosti. Odovzdali sme ho medzi prvými krajinami a vyslúžili sme si vynikajúce hodnotenie Európskej komisie za jeho vysokú kvalitu,“ dodal.

Heger priznal, že koalícii skomplikovala vládnutie pandémia.

„Nepochybujem, že by sme dokázali viac a v našej koalícii by bolo aj viac pokoja nebyť pandémie. Pandémia vyčerpáva našu spoločnosť po všetkých stránkach,“ skonštatoval.

Osem miliárd eur, ktoré krajina na boj s pandémiou doteraz minula, označil za „závratnú sumu“.

„Ale vďaka nej sme dokázali odvrátiť masové prepúšťanie ľudí či kolaps zdravotníctva, zabránili sme ňou výraznému nárastu osobných tragédií. Vďaka nej sme dokázali pripraviť podmienky na masové očkovanie,“ povedal.

Premiér v príhovore vyjadril ľútosť nad obeťami pandémie.

„Je mi ľúto každého človeka, ktorý podľahol pandémii, súcitím s pozostalými. O to s väčším presvedčením hovorím, že dnes je jedinou účinnou zbraňou proti vírusu očkovanie. Očkovanie zachraňuje životy, zmierňuje následky ochorenia a chráni spoločnosť aj ekonomicky,“ uviedol.

V prípade úspešného zaočkovania väčšiny obyvateľov sa podľa neho slovenská ekonomika už tento rok vráti na predkrízovú úroveň.

„Moja vláda vzišla z tých istých volieb ako vláda Igora Matoviča a má stále ten istý program. Je to program spravodlivého, moderného a ekonomicky silného Slovenska, v ktorom budeme všetci radi žiť,“ vyhlásil v príhovore.

Heger je presvedčený, že Slovensko čaká lepšia budúcnosť.

„Tvrdo pracujeme, sme odhodlaní naplniť kvalitne pripravený plán a urobiť zo Slovenska modernú a úspešnú krajinu, kde budeme radi žiť,“ uzavrel.

Stanovisko SaS

Strana Sloboda a Solidarita považuje sto dní vlády Eduarda Hegera za dobrý odrazový mostík pre ďalšie trojročné vládnutie.

„Vláda Eduarda Hegera priniesla upokojenie vzťahov vnútri koalície. Som rád, že máme viac priestoru na pokojné vládnutie a nemusíme riešiť osobné spory. Dokazuje to aj schválenie Národnej vodíkovej stratégie či výrazný posun pri dostavbe Mochoviec. Strana SaS bude zodpovedným a spoľahlivým partnerom vo vláde Eduarda Hegera, ktorý svoju funkciu zvláda dobre. Aj preto plne stojíme za touto vládou,“ uviedol predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík.

Za ľudí hovorí o reštarte

Strana Za ľudí vníma prvých 100 dní Hegerovej vlády ako reštart po ťažkom období pandémie.

„Počas prvého roka sme venovali energiu na boj s pandémiou, teraz sa sústredíme na obnovu Slovenska po kríze a podporu pracovných miest,“ uviedla predsedníčka strany a ministerka investícii Veronika Remišová.

„Zároveň oceňujeme konsenzuálny prístup premiéra a orientáciu na výsledky. Akékoľvek spory v koalícii sa majú riešiť v rámci koalície. Ja občanom chcem dávať výsledky, nie zbytočné spory,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko