Na hlavný obsah

Historická kalvária v Modrom Kameni sa nevie dočkať rekonštrukcie

Pamiatku zdobia umelecké diela, ktoré chátrajú.

Historická kalvária v Modrom Kameni sa nevie dočkať rekonštrukcie
Chátrajúca kalvária v Modrom Kameni. Foto: RTVS

Neskorobaroková kalvária, ktorá sa nachádza neďaleko hradu Modrý Kameň, chátra a je v katastrofálnom stave. Mesto má záujem ju opraviť, chýbajú mu ale peniaze a problémom sú aj pozemky.

Pamiatku postavil ešte v 18. storočí gróf Pavol II. Balassa. Prežila aj druhú svetovú vojnu, no v súčasnosti je v dezolátnom stave. Kaplnky sú schátrané, strechy deravé a kríže zhnité. Mesto sa snaží získať čo najskôr peniaze na opravu.

„V posledných rokoch sa urobilo niekoľko pokusov zo strany správcu pamiatky na získanie finančných prostriedkov na jej rekonštrukciu a myslím si, že tieto snahy v poslednom období smerujú k zdarnému koncu,“ povedala s nádejou pre vysielanie Rádia Regina Stred riaditeľka hradu v Modrom Kameni Helena Ferencová.

Zakladateľ pamiatky, gróf Balassa, by podľa nej určite nebol spokojný, keby videl aktuálny stav kalvárie. Riaditeľka dúfa, že sa všetko obráti na dobré a pamiatku aj so všetkými umeleckými artefaktami, ktoré ju zdobia, sa podarí zachrániť.

Mesto sa snaží zháňať peniaze na opravy

Zlý stav kalvárie odrádza aj návštevníkov Modrého Kameňa. „Škoda , že sa o to nikto nestará. Bolo by to určite krajšie,“ poznamenal turista z Veľkého Medera.

Na pamiatke sa nič neopravovalo už 15 rokov. „Snažíme sa robiť aj nejaké kroky, aby sme získali peniaze na jej rekonštrukciu. V roku 2014 sme ako mesto podávali veľký projekt cez fondy z Európskej únie v hodnote cca 1,5 milióna eur, len nám vtedy neprešiel, pretože tam boli problémy s vlastníctvom pozemkov,“ vysvetlila primátorka Modrého Kameňa Mária Bednárová. Problém je s pozemkami, ktoré patria lesnému a pasienkovému spoločenstvu.

Primátorka poukázala aj na nezáujem ľudí, v tomto prípade veriacich, keďže ide o sakrálnu stavbu. Myslí si, že v minulosti mali väčšiu chuť starať sa o tento objekt, keďže sa zúčastňovali kosenia či upratovania v okolí kalvárie.

„Žiaľ, prišlo 21. storočie a zvrhlo sa to na to, nech všetko urobí len mesto. My ale na to nemáme ani prostriedky, ani ľudí, aby sme sa o to vedeli v takom rozsahu postarať, aby to bolo v úplnom poriadku,“ uzavrela primátorka, ktorá verí, že v blízkej dobe sa mestu podarí získať z projektov z Európskej únie peniaze na potrebné opravy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny