Na hlavný obsah

Hladina Dunaja stúpa, odborníci však tvrdia, že dôvod na paniku nie je

Rieka by mala dosiahnuť úrovne 770 centimetrov.

Hladina Dunaja stúpa, odborníci však tvrdia, že dôvod na paniku nie je
Hladina Dunaja v Bratislave dosiahla v pondelok o 6.00 h ráno výšku 696 centimetrov. Foto: TASR

Dunaj v Bratislave naďalej stúpa, jeho hladina dosiahla už vyše siedmych metrov. Vyliatie rieky zo svojho koryta však hydrológovia neočakávajú.

Husté lejaky v Nemecku a Rakúsku dvíhajú hladinu riek aj na Slovensku. Hladina Dunaja by popoludní mala dosiahnuť úrovne 770 centimetrov, čo je tesne pod druhým stupňom povodňovej aktivity.

V staniciach Komárno a Štúrovo by povodňová vlna mala kulminovať v utorok (20. 7.) nadránom. Vyliatie rieky Dunaj zo svojho koryta ale hydrológ Peter Smrtník neočakáva.

„Môžu byť lokálne problémy na bočných ramenách, respektíve v oblasti toku, prípadne na Tyršovom námestí. Ale v rámci mesta ako takého či v ostatných mestách pozdĺž slovenského toku Dunaja problémy nehrozia,“ uvádza Smrtník.

Prevencia proti komárom

Súčasná hladina Dunaja a Moravy už teraz ohrozuje záplavové územia najmä v okolí Devínskej Novej Vsi, Devína, Petržalky, Rusoviec a Čunova, ktoré sú zároveň aj významnými liahniskami komárov.

„Počas nasledujúceho týždňa budeme preto vykonávať rozsiahle zásahy larvicídom BTI, aby sme minimalizovali kalamitné liahnutie záplavových komárov,“ pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko to povedala hovorkyňa Bratislavského magistrátu Katarína Rajčanová.

Hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák zdôrazňuje, že situácia na Dunaji je pre toto obdobie bežná, a preto nie je dôvod na paniku.

„V rámci ochrany hlavného mesta sa náš podnik riadi monitorovacou stanicou v nemeckom Passau, ktorá umožňuje prípravu aktivít na tri dni vopred. Napriek tomu, že hladina rieky Dunaj sa bude prudko zvyšovať, tento stav nebude dlho trvať a už počas utorka sa bude hladina stabilizovať,“ ubezpečil Bocák.

V najbližších dňoch majú prísť ďalšie výraznejšie zrážky v povodí Dunaja. V porovnaní s touto vlnou sú ale podľa hydrológov zanedbateľné, vzostup hladiny preto neočakávajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny