Na hlavný obsah

Hladina Štrbského plesa je zvýšená a zaplavuje chodníky, odčerpávať ju zatiaľ nebudú

Voda stúpne za niekoľko dní, klesá potom aj mesiac.

Treba zásah človeka, alebo nechať všetko na prírodu? Hotelierov, turistov aj samosprávu dlhodobo trápi zvýšená hladina Štrbského plesa. Zatopila okolité chodníky aj drevené móla.

Správa Tatranského národného parku v tomto čase neodporúča zásah do hladiny jazera. Hladina plesa však začala v posledných dňoch viditeľne klesať, aj keď je stále vyššia.

Starosta Štrby spomína na situáciu z konca minulého roka. Časť turistického chodníka okolo plesa bola pod vodou, tá sa dostala aj do pivníc niektorých hotelov.

„Voda spôsobila to, že všetky drevené časti, ktoré sú okolo jazera, plávali po jazere. V minulosti pri jazere bol ventil, ktorým sa odpúšťal zvýšený prietok vody, bohužiaľ to už nie je možné. Prebiehalo niekoľko rokovaní, ako pomôcť jazeru, aby sa tá hladina dostala do nejakého normálu,“ komentoval situáciu starosta Štrby Michal Sýkora.

Na výšku hladiny plesa vplývajú dažde, priesaky aj odber vody. Stúpne za jeden, dva dni a klesá aj mesiac.

„Tento jav sa bude určite opakovať, pretože dažde tu máme, vidíme, že tie prívaly prichádzajú a s tým jednoducho prichádza aj stúpanie hladiny. To je záležitosť nie prírody, pretože toto je prirodzený stav, ale tých stavieb, ktorým to robí problémy,“ uviedol ekológ Štátnych lesov TANAP-u Pavol Kráľ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko