Na hlavný obsah

Holandsko pre šírenie covidu ruší letné festivaly a sprísňuje opatrenia na hraniciach

Úplne zaočkovaných je necelých 60 percent dospelých.

Holandsko pre šírenie covidu ruší letné festivaly a sprísňuje opatrenia na hraniciach
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Holandská vláda zakázala počas leta organizáciu viacdňových festivalov a sprísnila pravidlá pre ľudí vracajúcich sa z dovoleniek. Rozhodla tak v snahe zabrániť ďalšiemu nárastu šírenia koronavírusu.

Holandský premiér Mark Rutte nové opatrenia oznámil v pondelok (26. 7.) s tým, že i keď denné prírastky infikovaných klesajú po tom, ako v júli prekračovali hranicu 10 000 denne, „situácia zostáva napätá, pretože stále rastú čísla v nemocniciach“.

O zákaze konania viacdňových festivalov najmenej do 1. septembra podľa neho rozhodli čiastočne z dôvodu logistických ťažkostí, ktoré by predstavovalo testovanie všetkých účastníkov každých 24 hodín. Krok tiež podľa neho dáva jasnú informáciu organizátorom.

Vláda zároveň sprísňuje pravidlá pre dovolenkárov. Po novom sa bude musieť každý nad 12 rokov po návrate z dovolenky preukázať negatívnym testom na koronavírus, potvrdením o úplnom očkovaní alebo prekonaní ochorenia COVID-19.

Minister zdravotníctva Hugo de Jonge informoval, že kontroly na hraniciach budú vykonávať mobilné tímy a cestujúci, ktorí sa pri návrate nepreukážu potrebnými dokumentami, dostanú pokuty.

V Holandsku je úplne zaočkovaných necelých 60 % dospelých a 83,5 % dostalo aspoň prvú dávku vakcíny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet