Na hlavný obsah

Holandský novinár de Vries podľahol zraneniam po tom, čo ho postrelili

Robil investigatívne reportáže.

Holandský novinár de Vries podľahol zraneniam po tom, čo ho postrelili
Holandský novinár Peter R. de Vries zomrel. Foto: SITA/AP

Holandský novinár Peter R. de Vries, ktorý sa počas profesionálnej kariéry venoval investigatíve a kriminálnym témam, zomrel po tom, čo ho v utorok 6. júla postrelili v Amsterdame. Informáciu priniesla vo štvrtok (15. 7.) agentúra Reuters.

Šesťdesiatštyriročný de Vries bol v Holandsku veľkou celebritou a častým komentátorom televíznych kriminálnych programov a odborným reportérom so zdrojmi z oblasti práva, ale aj z podsvetia.

„Peter bojoval až do konca, ale nebol schopný v tomto súboji uspieť. Zomrel obklopený ľuďmi, ktorí ho milovali,“ uviedla jeho rodina vo vyhlásení zverejnenom RTL, ktorá zamestnávala de Vriesa ako reportéra.

De Vriesa postrelili do hlavy, keď večer po televíznom vystúpení kráčal k svojmu autu. Útok na novinára vyvolal po celej Európe obavy o bezpečie žurnalistov a slobodu médií. Tento útok odsúdil predseda Európskej rady Charles Michel. Holandský premiér Mark Rutte ho označil za „šokujúci a nepredstaviteľný“.

Holandská polícia zatkla v súvislosti s týmto prípadom dvoch mužov. Podľa denníka Telegraaf sú zadržaní dvaja muži známi v policajných kruhoch, obaja sa už v minulosti dostali do konfliktu so zákonom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet