Na hlavný obsah

Holandský premiér sa ospravedlnil za priskoré uvoľnenie opatrení

Niektoré sú späť v platnosti, týkajú sa najmä nočného života.

Holandský premiér sa ospravedlnil za priskoré uvoľnenie opatrení
Na snímke holandský premiér Mark Rutte. Foto: TASR/AP

Holandský premiér Mark Rutte v pondelok (12. 7.) priznal, že nedávne zrušenie obmedzení namierených proti šíreniu ochorenia COVID-19 prišlo až príliš skoro a ospravedlnil sa za to.

Počty nakazených po júnovom otvorení reštaurácií a klubov prudko vzrástli a cez víkend Holandsko zase obnovilo niektoré reštrikcie, uviedla agentúra Reuters.

Sedemnásťmiliónová krajina zrušila väčšinu reštrikcií 26. júna, keď ubúdalo nových prípadov infekcie a zhruba dve tretiny populácie dostali aspoň jednu dávku vakcíny.

S otvorením barov, reštaurácií a nočných klubov však denný prírastok infikovaných vystúpil na najvyššiu hodnotu za posledné mesiace.

Od soboty (10. 7.) sa opäť zatvorili diskotéky a nočné kluby, bary môžu byť otvorené maximálne do polnoci. V krajine sa infekcia šíri hlavne medzi mladými ľuďmi, preto sa opatrenia týkajú najmä nočného života. Platiť majú dosiaľ do 13. augusta a dotknú sa aj niektorých veľkých akcií.

Rutte obnovenie reštrikcií oznámil v piatok, keď predchádzajúce rozvoľnenie opakovane obhajoval ako „logický krok“ a odmietol svalovať vinu za prípadné zlé riadenie na vládu. Dnešná ospravedlnenie znamená ostrý obrat proti piatku, poznamenal Reuters.

„To, čo sme považovali za možné, sa v praxi ukázalo ako nemožné, “ pripustil Rutte pred novinármi. „Mali sme chabý úsudok, čoho ľutujeme a za čo sa ospravedlňujeme,“ povedal premiér za vládu pravého stredu.

Väčšina nových prípadov v Holandsku je medzi mladými ľuďmi a viac ako polovica pripadá na nákazlivejší variant delta. Za predchádzajúce rozvoľnenie vládu ostro kritizovali zdravotné úrady.

Podľa nich vláda odhodila opatrnosť, keď povzbudila mladých ľudí, aby opäť vyrážali do spoločnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet