Na hlavný obsah

Horúčavami sužovaný západ Kanady pustošia lesné požiare

Väčšinu z nich spôsobili blesky.

Horúčavami sužovaný západ Kanady pustošia lesné požiare
Dym stúpa počas lesného požiara v Kanade. Foto: TASR/AP

Extrémne letné horúčavy, ktoré zasiahli západnú Kanadu, už mierne ustúpili, no pretrvávajúce sucho a vysoké teploty naďalej podnecujú vznik nových požiarov. Informovala o tom v sobotu (3. 7.) agentúra DPA s odvolaním sa na miestny hasičský zbor.

Len v provincii Britská Kolumbia zaznamenali v piatok približne 136 lesných požiarov. Väčšinu z nich spôsobil zásah bleskom. Teploty v západných oblastiach Kanady síce klesli, stále sa však pohybujú nad bežným priemerom.

Požiar tento týždeň zachvátil v zmienenej provincii aj dedinu Lytton, ktorá takmer celá zhorela. Úrady sa domnievajú, že pri požiari zahynuli dvaja ľudia.

V Lytton, ležiacom 250 kilometrov severovýchodne od Vancouveru, zaznamenali v utorok (29. 6.) najvyššiu teplotu od začiatku meraní v Kanade – 49,6 stupňa Celzia. Predchádzajúci rekord 47,9 stupňa Celzia namerali v pondelok (28. 6. )tiež v Lyttone.

Úrady v provincii zaznamenali za uplynulý týždeň vo vlne rekordných horúčav 719 náhlych a nečakaných úmrtí. Toto číslo, ktoré sa bude pravdepodobne ešte zvyšovať, je podľa miestneho koronera trikrát vyššie ako obvyklý priemer za porovnateľné obdobie a súvisí s neobyčajne vysokými teplotami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet