Na hlavný obsah

Horúčavy vystrelili ceny elektriny prudko nahor. Výrazne narástla aj jej spotreba

Rezort hospodárstva tvrdí, že rast cien je kontinuálny.

Horúčavy vystrelili ceny elektriny prudko nahor. Výrazne narástla aj jej spotreba
Ilustračné foto z elektrárne Vojany. Foto: TASR

Tropické počasie aj postupné spúšťanie ekonomiky po koronakríze zvýšilo ceny elektriny na historické maximá – enormne sa zvýšila aj jej spotreba.

Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že ceny elektriny rastú kontinuálne, no pre budúci rok chystajú opatrenia na zníženie konečnej ceny elektriny aj napriek nárastu nákladov na jej výrobu a distribúciu.

Analytik hovorí, že nárast cien je prirodzený pre znovu-rozbehnutie ekonomiky, no štát by mal zasiahnuť pri regulácii cien.

Kým ešte začiatkom mája tohto roku bola cena elektriny 66 eur za megawatthodinu, teraz je zhruba o 10 eur vyššia. Podľa výkonného riaditeľa Slovenských elektrární Martina Kumpana sa extrémne zvyšuje spotreba elektriny najmä počas letných horúčav a zimných mrazov.

„Cenu nahor vyháňa vysoká cena emisných povoleniek, drahý plyn a uhlie, ale aj vysoké ceny na okamžitom trhu. Tie teraz bežne dosahujú hodnotu okolo 120 eur za megawatthodinu,“ citoval z jeho vyjadrenia Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Napríklad 23. júna atakovala cena elektriny na okamžitom trhu 140 eur za megawatthodinu. Ministerstvo hospodárstva hovorí, že rast cien je kontinuálny a zrejme sa mu nevyhnú ani domácnosti v budúcom roku.

Štátny tajomník rezortu Karol Galek tvrdí, že vláda tlačí najmä na zníženie ceny za prevádzku siete. „Keď nám budúci rok stúpnu tieto ceny elektriny pre zraniteľných alebo regulovaných odberateľov, tak sa nám súčasne zníži rýchlosť za prevádzku systému, ktorá dnes tvorí asi jednu tretinu tej ceny,“ podotkol.

Analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida hovorí, že zvyšovanie cien elektriny v budúcom roku je pravdepodobné. O koľko však odhadovať nechce, no podľa neho musí prísť zo strany vlády deregulácia cien aby sa zabránilo prudkým nárastom.

„Ak je vysoký dopyt, bude vysoká cena, na to sa musí trh prispôsobovať postupne. Výkyvy sú úplne normálne a v podstate aj správne,“ skonštatoval.

Okrem cien energie rastie v letných mesiacoch aj jej spotreba. Slovenské elektrárne zistili, že klimatizovanie na Slovensku pri teplote 30 stupňov celzia ukrojí zo sústavy dodatočných 250 megawattov za hodinu.

Pre porovnanie – napríklad kúrenie pri teplote pod -5 stupňov spotrebuje viac ako 400 megawattov – čo je hodinový výkon jedného reaktora jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika