Na hlavný obsah

Interpol pri celosvetovej akcii zameranej na obchod s ľuďmi zadržal stovky podozrivých

Na operácii Liberterra pracovali bezpečnostné zložky zo 47 krajín.

Interpol pri celosvetovej akcii zameranej na obchod s ľuďmi zadržal stovky podozrivých
Vstupná hala hlavného sídla Interpolu vo francúzskom Lyone. Foto: ČTK/AP/Laurent Cirpiani

Policajti pri rozsiahlej medzinárodnej policajnej operácii pod záštitou Interpolu zadržali 286 osôb podozrivých z obchodovania s ľuďmi alebo z prevádzačstva z celkovo 22 organizácií.

Na operácii Liberterra sa na začiatku júla podieľali bezpečnostné zložky zo 47 krajín.

Záťahu predchádzalo vyše pol milióna kontrol na hraničných priechodoch na letiskách a na kľúčových miestach vybraných tajnými službami, informoval v pondelok (26. 7.) Interpol. 

Policajti počas operácie oslobodili 430 osôb, ktoré boli obeťami obchodníkov s ľuďmi.

„Operácia Liberterra predstavuje päťdňový pohľad na situáciu v medzinárodnom obchode s ľuďmi a pašovaní a ukážku toho, ako sa nadnárodné a vysoko organizované zločinecké siete zameriavajú len na jednu vec, na zisk,“ uviedol generálny tajomník Interpolu Jürgen Stock.

Interpol je najväčšia policajná organizácia na svete so sídlom vo francúzskom meste Lyon.

Potrebovali zdravotnú i psychologickú pomoc

Policajti z rúk obchodníkov s ľuďmi zachránili 430 osôb a objavili približne 4 000 migrantov bez potrebných povolení z celkovo 74 krajín.

Veľká časť z nich potrebovala zdravotnú a psychologickú pomoc. Správa Interpolu zdôrazňuje, že prevádzači ľudí sa sústredili výlučne na zisk a nebrali ohľad na bezpečnosť a zdravie migrantov.

Niekoľko migrantov podľa správy neprežilo nepodarený pokus o nelegálny prechod hraníc v Chorvátsku a v Nikarague.

V Slovinsku ľudí, ktorí chceli prejsť hranicu, prevážali v psích búdkach. Migranti v Grécku uviedli, že za štvorhodinový prejazd cez krajinu zaplatili prevádzačom 2 000 eur za osobu.

Maloleté obete nútili k pohlavnému styku

Sedem mladých dievčat bolo v Libanone vypočutých v súvislosti s medzinárodnou sieťou zameranou na sexuálne vykorisťovanie a obchodovanie s ľuďmi.

Maloleté obete vo Venezuele uvádzali, že boli opakovane nútené k pohlavnému styku pod vyhrážkou smrti.

Úrady začali vyšetrovať 60 nových prípadov falšovania osobných dokladov a krádeže identity, ktoré sú kľúčové pre pašovanie ľudí cez hranice.

V rámci operácie Liberterra polícia v Tanzánii zadržala ugandského vodiča, ktorý prevážal 169 falošných pasov. V Španielsku zadržali pašerákov, ktorí do krajiny vozili po mori migrantov z Alžírska.

Ľudí z Afganistanu a Pakistanu pašovala do Grécka severomacedónska zločinecká skupina. V rámci operácie sa zatýkalo aj v Kolumbii, Ekvádore či Sudáne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet