Na hlavný obsah

Iránskeho zlatého medailistu obviňujú z členstva v teroristickej skupine

Ak je to pravda, žiadajú vylúčenie Iránu z OH 2020.

Iránskeho zlatého medailistu obviňujú z členstva v teroristickej skupine
Iránsky reprezentant v športovej streľbe Džavád Forúghí sa teší zo zisku zlatej medaily v disciplíne vzduchová pištoľ na 10 metrov na OH2020 v Tokiu. Foto: TASR/AP

Niekoľko dní po triumfe Iránca Džaváda Forúghího vo vzduchovej pištoli na olympijských hrách v Tokiu vzniesli zástupcovia športovcov Medzinárodného olympijského výboru proti nemu obvinenie, že bol členom teroristickej skupiny.

Ak sa to preukáže ako pravda, žiadajú vylúčenie Iránu z OH 2020. Informáciu priniesol web švajčiarskeho denníka Blick.

Forúghí bol roky členom Iránskej revolučnej gardy, ktorú v Spojených štátoch klasifikujú ako teroristickú organizáciu. Čo presne tam robil, je predmetom diskusií. Podľa iránskych štátnych médií pracuje ako zdravotný brat v nemocnici v iránskom hlavnom meste Teherán. Tam sa vraj v pivnici naučil strieľať.

V jednom z televíznych rozhovorov mal Forúghí priznať, že slúžil počas vojny v Sýrii v elitných jednotkách Revolučnej gardy Quds-Force. Tie pôsobili v občianskej vojne na obranu prezidenta Bašára Asada.

„Zlatý strelec uviedol, že bol v strážnej službe a za úlohu mal aj prípravu na protiútoky zo strany súperov. Ak by to aj bola pravda, zlatú medailu už Forúghímu nevezmú. Na tom by už nič nezmenil ani medzinárodný protest,“ doplnil denník.

Vo vzduchovej pištoli na OH 2020 súťažil aj Slovák Juraj Tužinský. Úradujúci majster Európy nezvládol kvalifikáciu a skončil na 27. mieste.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport