Na hlavný obsah

Izrael chce rozlišovať turistov podľa druhu očkovacej látky

V krajine sa rýchlo šíri variant delta.

Izrael chce rozlišovať turistov podľa druhu očkovacej látky
Izraelská zdravotníčka podáva vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Moderna. Foto: TASR/AP

Izrael chce prijímať turistov podľa toho, akou vakcínou boli zaočkovaní. Minister cestovného ruchu Joel Razvozov v utorok (13. 7.) povedal, že v budúcnosti by sa mal robiť rozdiel medzi tými, ktorí sú očkovaní vakcínami používanými v Izraeli, a tými, ktorí dostali napríklad ruskú alebo čínsku vakcínu.

V rozhovore so stanicou Kan minister povedal, že turistom zaočkovaným prípravkami firiem Pfizer alebo Moderna, ktoré sú v Izraeli používané, bude stačiť na vstup negatívny PCR test. Ostatní budú musieť podstúpiť krvný test, ktorý zistí množstvo protilátok.

Izrael je pre individuálnu turistiku uzavretý

Rýchle odbery na tento test sa budú vykonávať na Ben Gurionovom letisku a výsledky budú známe do 15 minút, uviedla izraelská televízia. Či na to pristúpia ostatní členovia vlády, zatiaľ nie je jasné.

Izrael začal v minulých mesiacoch povoľovať vstup skupinám turistov, ale nie jednotlivým cestujúcim. Aj jednotlivcom sa mal otvoriť v máji, ale ministerstvo zdravotníctva to odložilo kvôli opätovnému nárastu nákazy na júl a potom na august.

Delta posiela ľudí do karantény

V krajine sa rýchlo šíri variant delta a ministerstvo zdravotníctva minulý týždeň oznámilo, že Izraelčania vracajúci sa z cudziny vrátane zaočkovaných alebo tých, ktorí covid prekonali, budú musieť po príchode na 24 hodín do karantény a počkať v nej, kým sa nepreukáže, že majú negatívny test.

Ľudia, ktorí sa vrátia z niektorej zo 16 krajín s najhoršou epidemickou situáciou, budú musieť do karantény na 14 dní, ktorú môže skrátiť negatívny test. Izraelčania nemôžu cestovať do viacerých najrizikovejších krajín, ku ktorým patrí Rusko, Južná Afrika, India alebo Mexiko.

Pribúda aj ľudí vo vážnom stave, teraz ich má Izrael 53. Zomrel ďalší človek, takže COVID-19 si v Izraeli vyžiadal životy 6 440 ľudí. V deväťmiliónovej krajine sa od začiatku pandémie nakazilo skoro 848 000 ľudí. Odborníci sa obávajú, že delta plus bude ešte nákazlivejšia ako variant delta, ktorý je zodpovedný za 90 percent nových prípadov v Izraeli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet