Na hlavný obsah

Izrael pošle 700 000 očkovacích dávok Južnej Kórei

Blíži sa ich exspiračná doba.

Izrael pošle 700 000 očkovacích dávok Južnej Kórei
Na snímke izraelský premiér Naftali Bennett. Foto: TASR/AP

Izrael pošle Južnej Kórei 700 000 dávok očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19. Po podpise dohody o tom v utorok (6. 7.) informoval premiér Naftali Bennett.

Exspiračná doba vakcín od konzorcia Pfizer/BioNTech vyprší koncom mesiaca a Izrael rokoval s viacerými štátmi o ich prenechaní. Nakoniec sa dohodol s Južnou Kóreou s tým, že ázijská krajina rovnaký počet dávok poskytne Izraelu, keď ich dostane zo svojho kontraktu s výrobcom.

Pôvodne Izrael ponúkol milión dávok palestínskej samospráve, ktorá ich ale odmietla, pretože doba využiteľnosti bola podľa nej príliš krátka.

„Dohodli sme sa na výmene a je to výhodné pre obe strany. Južná Kórea dostane vakcíny z našich zásob a my tie jej z ich budúcej dodávky,“ povedal Bennett. Izrael by mal podľa médií vakcínu od Soulu dostať vo štvrtom štvrťroku tohto roka.

Deväťmiliónový Izrael zaočkoval oboma dávkami vakcíny proti covidu 5,2 milióna obyvateľov. Štát nakúpil vakcíny vo veľkom množstve a teraz má 1,4 milióna dávok, ktorým čoskoro uplynie dátum exspirácie.

Bennett tlačí na rýchle očkovanie mladých a dúfa, že sa do 9. júla podarí podať prvú dávku až 300 000 ľuďom vo veku 12 až 15 rokov, aby sa do uplynutia doby použiteľnosti mohli nechať zaočkovať oboma dávkami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet