Na hlavný obsah

Izrael spustí očkovanie proti covidu aj pre deti vo veku od 5 do 11 rokov

Ale iba v nevyhnutne dôležitých prípadoch.

Izrael spustí očkovanie proti covidu aj pre deti vo veku od 5 do 11 rokov
Izraelčania čakajúci v rade na očkovanie. Foto: TASR/AP

Izrael od 1. augusta umožní očkovať proti covidu deti vo veku od päť do 11 rokov, ktorým by pri nákaze koronavírusom hrozili vážne komplikácie či smrť. S odvolaním sa na izraelské úrady to v stredu (28. 7.) uviedla agentúra AFP.

„Ide o osobitné povolenie a každé očkovanie sa bude skúmať individuálne,“ povedal hovorca izraelského ministerstva zdravotníctva. „Očkovanie (všetkých) detí vo veku od päť do 11 rokov sa v tejto fáze neodporúča,“ dodalo ministerstvo a zdôraznilo, že očkovanie sa odporúča tým najzraniteľnejším.

Podľa smernice ministerstva môžu deťom s ťažkým chronickým ochorením pľúc, vážnou imunosupresiou, poruchami nervového vývoja, kosáčikovou anémiou, chronickým srdcovým zlyhaním, pľúcnou hypertenziou alebo vysokým stupňom obezity podať dávku vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech v objeme 0,1 mililitra, čo je tretina štandardnej dávky.

Asi 55 percent izraelskej populácie sa proti covidu plne zaočkovalo vďaka rozsiahlej kampani. Začiatkom júna izraelské úrady sprístupnili očkovanie deťom od 12 do 16 rokov.

Pre stúpajúce počty infikovaných Izrael oznámil čiastočný návrat k preukazovaniu bezinfekčnosti na verejných miestach. Do vnútorných či vonkajších priestorov s viac ako 100 ľuďmi môžu len zaočkovaní, vyliečení alebo ľudia s negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín.

Izrael eviduje 14 573 aktívnych prípadov infekcie, z toho 29 ľudí je pripojených k pľúcnej ventilácii. Od začiatku pandémie sa koronavírus v krajine potvrdil u 866 866 ľudí, z ktorých 6 462 chorobe podľahlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet