Na hlavný obsah

Izraelská armáda v odvete ostreľovala juh Libanonu

Na Izrael odtiaľ vypálili dve rakety.

Izraelská armáda v odvete ostreľovala juh Libanonu
Na snímke je zhromaždenie veriacich moslimov v Jeruzaleme počas sviatku íd al-adhá. Foto: ČTK/ABACA

Izraelské delostrelectvo v utorok (20. 7.) ráno ostrelovalo juh Libanonu, odkiaľ boli predtým na Izrael vypálené dve rakety. Jednu zničila protivzdušná obrana, druhá spadla na neobývaný priestor v Izraeli a nespôsobila škodu. Armáda pre obyvateľov severného Izraela nevydala žiadne bezpečnostné pokyny.

Minister obrany Benny Ganc podľa agentúr pripísal zodpovednosť za raketový útok libanonskej vláde, ktorá umožňuje teroristom pôsobiť na libanonskom území. Dodal, že „nedovolí, aby sa libanonská politická, sociálna a ekonomická kríza stala bezpečnostnou hrozbou pre Izrael“.

Libanon má skoro rok dosluhujúcu vládu a nikomu z poverených politikov sa zatiaľ nepodarilo zostaviť novú. Naposledy sa minulý týždeň tejto úlohy pre nezhody s prezidentom vzdal niekdajší premiér Saad Harírí.

Ganc vyzval svetové spoločenstvo, aby pomohlo Libanon stabilizovať sa. Svetová banka označila tamojšiu finančnú krízu za najhoršiu od polovice 19. storočia.

Jeden nálet smeroval aj na Sýriu

Izraelská armáda pripisuje raketový útok na Izrael palestínskej skupine pôsobiacej v južnom Libanone. Rakety boli vypálené zhruba štyri hodiny po nálete v Sýrii. Tamojšia vláda tvrdí, že izraelské letectvo útočilo na ciele v okolí mesta Halab (Aleppo).

Exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR) oznámila, že cieľom boli zbrojné sklady skupín podporovaných Iránom. Izraelská armáda informáciu o útoku nekomentovala.

Na juhu Libanonu podľa izraelských médií pôsobí s vedomím šiitskej skupiny Hizballáh niekoľko palestínskych skupín. Hizballáh má svojich bojovníkov v Sýrii a rovnako ako Irán podporuje vládu v Damasku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet