Na hlavný obsah

Izraelská firma odmieta zneužívanie softvéru na sledovanie novinárov. Je nebezpečný, tvrdia odborníci

Sledovať mali aj hlavy štátov.

Izraelská firma odmieta zneužívanie softvéru na sledovanie novinárov. Je nebezpečný, tvrdia odborníci
Ilustračné foto k sledovaniu novinárov. Foto: TASR/AP

Medzinárodná skupina investigatívnych novinárov zverejnila informácie o sledovaní obrovského rozsahu. Majú vraj k dispozícii zoznam až 50 000 telefónnych čísiel, ktoré sledujú cez izraelský softvér Pegasus. Na zozname je minimálne 180 novinárov z 50 krajín sveta, napríklad aj z Maďarska.

Sú tam aj disidenti, politické špičky, prezidenti, premiéri i králi. Napríklad aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorého pravdepodobne sledovala marocká tajná služba.

Izraelská firma NSO Group predáva softvér Pegasus celkom legálne. Tvrdí ale, že má všetky svoje produkty pod kontrolou a že sú určené len na sledovanie zločincov a teroristov.

Na akom princípe funguje?

Pegasus je podľa odborníkov veľmi nebezpečný, nie je zložité dostať ho do mobilu sledovanej osoby a, ako dokazuje prípad špičkových politikov, nie sú pred ním v bezpeční ani tí, ktorí majú k dispozícii štátny bezpečnostný aparát.

To, ako softvér funguje, vysvetľuje Etienne Maynier z Amnesty International. „Program má prístup do mikrofónu, kamere na telefóne a pohybu mobilných dát. Mobil sa stal zariadením vo vašom vrecku, ktoré vás neustále monitorovalo. To je pre novinárov aj aktivistov extrémne nebezpečné,“ priblížil. Jeho slová zazneli aj v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Podľa článku na webe investigace.cz nevyužívajú Pegasusa na sledovanie politických nepriateľov len totalitné štáty, ale aj tie, ktoré sa označujú za demokratické. Dokonca sú sledované aj hlavy štátov. 

Pegasus sa podľa tohto článku používa na sledovanie novinárov aj v Maďarsku. Zdokumentované majú najmenej dva prípady. Informácie však odkrývajú postupne.

Zmena štýlu vládnutia? Skôr nie

Šéfka investigatívnej skupiny Pavla Holcová povedala Slovenskému rozhlasu, že neočakáva, že by zverejnené informácie spôsobili v Maďarsku zmenu štýlu vládnutia.

„Myslím si, že skôr prebehne nejaký bezpečnostný digitálny audit, kde budú skúmať, ako je možné, že tieto informácie, ktoré mali ostať utajené, unikli a ako to, že samotní maďarskí novinári sa o nich dozvedeli,“ uviedla.

Viacero prípadov sa týka členských krajín Európskej únie a na utorkovej (20. 7.) návšteve Prahy sa k tomu vyjadrila aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. 

Povedala, že je to proti všetkým pravidlám Európskej únie, ktoré sa týkajú slobody médií. „Sloboda tlače je jednou zo základných hodnôt Únie. Je to absolútne neprijateľné,“ reagovala.

NSO Group zneužívanie svojho softvéru odmieta. Investigatívni novinári ale tvrdia, že majú jasné dôkazy. To, že nie všetci NSO Group veria, dokazuje aj to, že firma Amazon jej vypla celú infraštruktúru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet