Na hlavný obsah

Jaskyňu Domica ochránil pred väčšími škodami protipovodňový val

V najbližších dňoch by ju chceli znova sprístupniť.

Jaskyňu Domica ochránil pred väčšími škodami protipovodňový val
Domica je najväčšia jaskyňa Slovenského krasu. Foto: TASR

V nedeľu (18. 7.) podvečer zaplavilo jaskyňu Domica a jej okolie. Silná búrka vytvorila pred areálom jazero hlboké asi tri metre. Jaskyniari zistili, že záplavová vlna nespôsobila až také veľké škody, ako to na prvý pohľad vyzeralo. Jaskyňu zachránil areál, ktorý postavili takmer pred 40 rokmi práve ako ochranu proti povodniam.

„Príval dažďa upchal všetky odtokové otvory do jaskyne, a preto sa vytvorilo pred areálom jaskyne také veľké jazero, ktoré potom postupne klesalo,“ povedal správca jaskyne Ottó Lörincz.

„Zaniesli sa chodníky v najnižších častiach jaskyne, ale elektricky systém sa nepoškodil. V piatok (23. 7.) ešte urobíme revíziu elektrického systému a v sobotu (24. 7.) by sme chceli spustiť jaskyňu do prevádzky, ak sa to podarí,“ informoval riaditeľ Správy slovenských jaskýň Ján Zuskin.

Po poslednej veľkej povodni v roku 1981 vybudovali okolo jaskyne areál. A práve tento ochranný val aj teraz zabránil väčším škodám.

„Išlo o podobné zdutie hladiny vody aj vo vnútri jaskyni, avšak tento areál pomohol veľkú prívalovú vlnu zmierniť a navyše nevpustil dnu hrubé nečistoty, ktoré sa v minulosti do jaskyne dostali,“ uzavrel Zuskin.

Pozrite si reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny