Na hlavný obsah

Je jedným z pilierov islamu. Začala sa púť do Mekky

Tento rok sa môže zúčastniť len 60 000 ľudí.

Je jedným z pilierov islamu. Začala sa púť do Mekky
Moslimskí pútnici krúžia okolo svätyne Kaaby v Mekke v Saudskej Arábii. Foto: SITA/AP

K Veľkej mešite v Mekke na západe Saudskej Arábie začali v sobotu (17. 7.) v prvý deň každoročnej moslimskej púte prúdiť veriaci. Informovala agentúra AFP.

Tohtoročnej púte sa pre nebezpečenstvo šírenia koronavírusu môže zúčastniť len 60 000 ľudí. Rozsah púte z rovnakého dôvodu obmedzili aj vlani. Púť potrvá do štvrtka 22. júla.

Do Mekky sa tento rok môžu vydať len občania Saudskej Arábie a zaočkovaní cudzinci, ktorí žijú v kráľovstve. Tohtoročná púť je síce väčšia ako vlani, no napriek tomu výrazne menšia oproti dobám pred pandémiou, keď sa jej bežne účastnili milióny ľudí z celého sveta.

Stovky veriacich začali v skupinách krúžiť okolo svätyne Káby, ktorá sa nachádza vo Veľkej mešite. Práve týmto rituálom začína veľká púť pričom svätyňu zakrývajú čiernym vyšívaným súknom.

Saudskoarabské médiá uisťujú, že na mieste sa prísne dodržiavajú hygienické pravidlá. Pútnikov sú napríklad rozdeľujú do skupín po dvadsiatich a nesmú sa Káby dotýkať.

Medzi šťastlivcami, ktorí tento rok môžu podniknúť púť, je tiež 38-ročná Sýrčanka Ranja Azraková, ktorá je ženou v domácnosti. „Neviem opísať, čo cítim. Človeku sa chce len plakať a priblížiť sa Bohu,“ opísala svoje pocity AFP.

Cesta do Mekky je jedným z pilierov islamu, aspoň raz za život ju má podstúpiť každý moslim, ak mu to zdravie dovolí. Milióny moslimov z celého sveta, ktorí každý rok navštívia Saudskú Arábiu, sa vydajú buď na veľkú púť hadždž, ktorá sa koná každý rok v stanovenom dátume, alebo na malú púť umra. Tú možno podstúpiť kedykoľvek. Púť je symbolickým napodobnením posledného putovania proroka Mohameda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet