Na hlavný obsah

Je to zločin proti žurnalistike, odsúdil útok na holandského novinára šéf Európskej rady

De Vries aktuálne bojuje o život.

Je to zločin proti žurnalistike, odsúdil útok na holandského novinára šéf Európskej rady
Predseda Európskej rady Charles Michel. Foto: TASR/AP

Predseda Európskej rady Charles Michel v stredu (7. 7.) odsúdil útok na holandského investigatívneho novinára Petra R. de Vriesa, informovala agentúra AFP.

De Vries momentálne v nemocnici bojuje o život po tom, čo ho v Amsterdame postrelil útočník.

„Toto je zločin proti žurnalistike a útok na naše hodnoty demokracie a právneho štátu. Budeme aj naďalej neoblomne brániť slobodu tlače,“ napísal Michel na twitteri.

Útok na sociálnych sieťach odsúdili aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) a komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová.

„Som hlboko šokovaný útokom na holandského novinára Petra R. de Vriesa. Dôrazne odsudzujem akýkoľvek útok na slobodnú žurnalistiku ako jeden zo základných kameňov demokracie,“ vyhlásil Korčok.

Podľa holandských médií postrelil 64-ročného de Vriesa na ulici v centre Amsterdamu v utorok okolo 19.30 h SELČ neznámy človek, keď novinár odchádzal z televízneho štúdia nachádzajúceho sa pri rušnom námestí Leidseplein.

Britský denník The Guardian uviedol, že ho postrelili päťkrát, z toho raz do hlavy.

Šéf holandskej polície Frank Paauw povedal, že zadržali troch podozrivých vrátane možného páchateľa. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Holandský premiér Mark Rutte označil útok v Amsterdame za „šokujúci a nepredstaviteľný“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet