Na hlavný obsah

Jedno z najväčších leteckých nešťastí na Slovensku. Od tragédie na Zlatých pieskoch uplynulo 45 rokov

Pri páde dopravného lietadla zahynulo 76 ľudí.

Jedno z najväčších leteckých nešťastí na Slovensku. Od tragédie na Zlatých pieskoch uplynulo 45 rokov
Na palube lietadla IL-18, ktoré sa zrútilo na bratislavské prírodné kúpalisko Zlaté piesky, zahynulo 76 ľudí. Foto: TASR

V stredu (28. 7.) uplynulo 45 rokov od pádu dopravného lietadla do bratislavského jazera Zlaté piesky. Jedna z najväčších leteckých tragédií na území Slovenska si vyžiadala 76 ľudských životov.

Ráno 28. júla 1976 nastúpilo na pražskom letisku Ruzyně na let do Bratislavy 79 osôb – 69 pasažierov, jeden letecký mechanik, štyria členovia posádky, dvaja palubní sprievodcovia a traja pracovníci aerolínií, ktorí sa vracali do miesta bydliska na Slovensku. Pre väčšinu z nich to bol posledný let v živote.

Leteckú katastrofu spôsobila séria chýb

Kapitánom bol skúsený pilot Svatoslav Rosa z Ostravy. Stroj bol v prevádzke šestnásť rokov, na svoju dobu išlo o vyspelé a moderné lietadlo. Nešťastie spôsobila séria chýb, ktorých sa dopustila posádka.

Lietadlo dostalo o 9.29 h povolenie pristáť v Bratislave. Bolo však na vyššej ako odporúčanej výške, čo spôsobilo rýchlejšie klesanie. “Dostali sa do situácie, že im vysadil jeden motor. Mali potvrdiť jeho vypnutie, no omylom vypli ďalší motor. Lietadlo nemohlo bezpečne pristáť,“ priblížil pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko organizátor výstavy k výročiu pádu lietadla a autor knihy o nehode David Púchovský.

Piloti preto pristávací manéver nedokončili a začali opakovať priblíženie. „No a keď jeden z členov posádky stlačil štart jedného z tých vypnutých motorov, to bola kľúčová chyba.” Listy vrtule sa otočili do polohy, ktorá vytvorila veľký odpor a lietadlo spadlo.

Pád lietadla pripomína výstava

Pád stroja Iľjušin Il-18 pripomína aj výstava v priestoroch Dopravného múzea v Bratislave. Verejnosti prináša osobné príbehy tých, ktorí zahynuli, priblíži príčiny nehody, upozorní na nepodložené konšpiračné teórie, ale aj ukáže nedávno nájdené trosky lietadla. Výstava potrvá do konca mája 2022.

Okrem dobových televíznych záberov verejnosť uvidí aj video so spevákom Pavlom Hammelom, ktorý mal šťastie a do lietadla nenastúpil, lebo zaspal v odletovej hale.

Ján Jendroľ, v tom čase nakladač na bratislavskom letisku, bol jeden z prvých, ktorí sa k zrútenému lietadlu po neúspešnom pokuse pristáť dostali. Na záchranu ľudí však už šancu nemali. Prežili iba traja.

“Bol som akurát na ploche. Odrazu nám lietadlo preletelo nad hlavami, ale strašne pomaly. Jedna vrtuľa sa pretáčala, podvozky mal spustené dole. Preletelo roh budovy a pomaličky letelo ďalej. Až doletelo na Zlaté piesky,” spomína.

Trosky po vyšetrovaní zničili

Vtedajšie bezpečnostné zložky strávili na jazere niekoľko dní, počas ktorých vytiahli väčšinu trosiek lietadla. Po skončení vyšetrovania ich zničili. Niekoľko kusov však ukryla hustá vegetácia na dne jazera. Vyloviť sa ich podarilo len nedávno, keď na ne náhodou narazil potápač Andrej Gašpar. S hľadaním mu pomohol jeho tím.

“Po asi dvadsiatich minútach sme našli veľmi pravidelný tvar v bahne. Našli sme časti krídla, veľkú klapku, menšiu klapku, prednú časť kabíny meteoradar z nosa lietadla. Bohužiaľ, aj detský kočík,” priblížil. Vďaka tomu mohla k výročiu tragickej udalosti vzniknúť výstava.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko