Na hlavný obsah

Juhokórejský premiér sa ospravedlnil za ohnisko nákazy na bojovej lodi

Infikovaných členov posádky už previezli.

Juhokórejský premiér sa ospravedlnil za ohnisko nákazy na bojovej lodi
Juhokórejská bojová loď Munmu Veľký. Foto: SITA/AP

Juhokórejský premiér Kim Pu-gjom sa verejne ospravedlnil za rozsiahle ohnisko koronavírusu na torpédoborci na protipirátskej misii pri východnej Afrike.

Prepuknutie nákazy na plavidle Munmu the Great (Munmu Veľký) je dosiaľ najväčší klaster prípadov v juhokórejskej armáde. Z 301 členov posádky lode malo v ostatných dňoch 247 pozitívne testy na ochorenie COVID-19.

Premiér v utorok (20. 7.) uviedol, že vláda sa „veľmi ospravedlňuje“, že sa nedokázala dostatočne postarať o zdravie vojakov. Podobne sa vyjadril aj minister obrany, ktorý tiež uviedol, že vláda prijme opatrenia, aby zabránila podobným prepuknutiam nákazy u vojakov vyslaných v zahraničí.

Južná Kórea poslala po námorníkov dve vojenské lietadlá, ktoré ich priviezli v utorok večer. Všetkých 301 členov posádky previezli do nemocníc alebo karanténnych zariadení. Podľa zdravotníckych predstaviteľov ich všetkých znova otestujú.

Príčina vzniku klastra zatiaľ nie je verejne známa, vojenské úrady však skôr vyjadrili podozrenie, že mohol vzniknúť po tom, ako torpédoborec koncom júna kotvil v regióne.

Spomenuté lietadlá priviezli na loď novú posádku, ktorá s ňou pripláva naspäť do krajiny. Do Adenského zálivu medzičasom smeruje na misiu ďalší torpédoborec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet