Na hlavný obsah

K možnosti očkovať sa dostal len zlomok všeobecných lekárov, ktorí prejavili záujem

Počet očkujúcich lekárov rastie, tvrdí rezort zdravotníctva.

K možnosti očkovať sa dostal len zlomok všeobecných lekárov, ktorí prejavili záujem
Očkovanie u všeobecných lekárov. Foto: TASR

Záujem očkovať proti koronavírusu prejavilo už takmer 500 všeobecných lekárov či pediatrov. V praxi sa k tomu dostalo len niekoľko z nich. Aj keď sa proces zdal na začiatku jednoduchý, forma zmluvy medzi lekárom a ministerstvom zdravotníctva nakoniec spustenie celej akcie zabrzdila.

Zväz ambulantných poskytovateľov hovorí o slabej kampani nie len pre pacientov ale aj pre samotných lekárov.

Očkovanie ambulantnými lekármi má byť jednou z ciest, ktorou chce štát zvýšiť kolektívnu imunitu populácie proti koronavírusu. Urýchliť to má najmä vakcináciu tých, ktorí sa do veľkých očkovacích centier nemôžu alebo nevedia dostať.

Prihlasovanie lekárov spustilo ministerstvo zdravotníctva už pred vyše dvoma týždňami. Proces od registrácie k očkovaniu mal byť podľa očakávaní krátky a jednoduchý.

„Lekár sa prihlási a na základe toho mu príde potvrdzujúci mail, že ho ministerstvo vidí. Zároveň si stiahne zmluvu s ministerstvom zdravotníctva, podpíše ju a zašle rezortu. Ak sa zverejní, môže si objednať prvú dávku vakcín,“ opísala postup pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Monika Palušková.

Realita je však nakoniec iná. Doteraz záujem očkovať proti covidu-19 prejavilo takmer 500 lekárov, no väčšina z nich sa k tomu stále nedostala. To, prečo sa tak stalo, vysvetlila pre RTVS prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov Jarmila Orosová.

„Ministerstvo plánovalo distribuovať vakcíny formou darovacej zmluvy, poskytovatelia sú však podnikateľské subjekty. V prípade, že by potrebovali nespotrebované vakcíny vrátiť, vyplývali by im určité právne povinnosti.“

Prvotné meškanie podľa nej spôsobilo aj to, že lekári sa museli materiálne a technicky na očkovanie vybaviť. Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová informovala, že problém so zmluvami je už odstránený.

„Zmluvy sa postupne spracúvajú a sú zasielané lekárom. Počet očkujúcich lekárov tak plynule a postupne rastie,“ tvrdí.

Najväčší záujem o očkovanie doteraz prejavili lekári z prešovského a žilinského regiónu. Ambulancie zatiaľ zaočkovali takmer 100 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko