Na hlavný obsah

Kalifornia zakope tisíce kilometrov elektrického vedenia, spôsobuje totiž požiare

Spoločnosť sa tomu dlho bránila pre vysoké náklady.

Kalifornia zakope tisíce kilometrov elektrického vedenia, spôsobuje totiž požiare
Na snímke požiar domu v kalifornskom Doyle 10. júla 2021. Tisíce ľudí v desiatich štátoch na západe USA museli opustiť svoje domovy v dôsledku rozsiahlych lesných požiarov. Foto: TASR/AP

Najväčšia Kalifornská distribučná spoločnosť PG&E oznámila, že plánuje zakopať tisíce kilometrov elektrického vedenia, ktoré často požiare spôsobuje.

Na západe USA aktuálne horí niekoľko desiatok ohnísk. Požiar Tamarack, ktorý prekročilo hranice s Nevadou, má rozlohu asi 176 kilometrov štvorcových. Je jedným z mnohých, ktorý zažehnal úder blesku.

So živlom bojuje asi 1 200 hasičov, zničil už najmenej desať budov a vynútil si evakuáciu desiatok domov a uzáveru miestnych komunikácií.

Vedenie je v zlom stave už roky

Požiar nazývaný Dixie Fire dosiahol brehy jazera Almanor v severnej Kalifornii, mnohým ľuďom tak prekazil dovolenku. PG&E uviedla, že oheň zrejme vznikol po páde stromu na jej eletrické vedenie, pričom sa odvtedy rozšíril na územie 162 kilometrov štvorcových.

Distribučná spoločnosť čelí dlhodobej kritike za zlý stav svojho vybavenia, ktoré už spôsobilo množstvo požiarov, vrátane smutne známeho Camp Fire z roku 2018. Ten stál život asi 80 ľudí a zničil tisíce domovov, napríklad kompletne zrovnal so zemou mesto Paradise.

PG&E sa v minulosti zakopeniu elektrického vedenia bránila, najmä pre vysoké náklady. Jej postoj sa však zmenil po nástupe novej šéfky Patrície Poppeovej tento rok v januári. „Je príliš drahé to neurobiť. Závisia od toho životy,“ povedala.

Trvať to môže niekoľko rokov

Podľa terajšieho plánu by spoločnosť mala zakopať 16 000 kilometrov elektrického vedenia, teda okolo desiatich percent všetkej svojej siete v Kalifornii. Náklady momentálne odhaduje medzi 15 a 30 miliardami dolárov a projekt potrvá roky.

Západ USA tento rok sužujú veľmi vysoké horúčavy, ktoré nastúpili skôr, ako býva obvyklé. Niektoré časti regiónu sa tiež stretávajú s rekordným suchom, pre ktoré je boj s požiarmi o to ťažší.

Mnoho vedcov súčasnú situáciu spája so zmenou klímy, ktorá v posledných 30 rokoch urobila oblasť oveľa suchšou a teplejšou. Zvýšilo sa podľa nich tiež riziko extrémneho počasia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet