Na hlavný obsah

Kaliforniu pre extrémne horúčavy sužujú obrovské lesné požiare

Suché a teplé počasie sa očakáva aj v najbližích dňoch.

Kaliforniu pre extrémne horúčavy sužujú obrovské lesné požiare
Lesné požiare pri mestečku Doyle v Kalifornii. Foto: SITA/AP

Stovky hasičov na severe amerického štátu Kalifornia bojujú s lesnými požiarmi, ktoré za posledné dni zničili desiatky budov a vyžiadali si evakuácie a uzávery.

Veľkú časť západu USA čaká podľa predpovede ďalší víkend extrémne teplé a suché počasie, riziko vzniku požiarov tak ostáva vysoké, píšu americké médiá.

Najhoršia bola v piatok (9. 7.) situácia severovýchodne od Sacramenta neďaleko hranice s Nevadou, kde zúrili dva požiare vzniknuté následkom bleskov.

Spolu tvoria ohnisko nazvané Beckwourth Complex, ktoré na konci pracovného týždňa po rýchlom náraste zaberalo skoro 100 kilometrov štvorcových.

Pri Mount Shasta hlásili „ohnivé tornádo“

Úrady pre šírenie plameňov uzavreli vyše 500 kilometrov štvorcových z miestnych lesov a nariadili evakuáciu kempov a domov pri jazere Frenchman Lake.

Ide pri tom o jeden z viacerých požiarov, s ktorými sa Kalifornia aktuálne potýka, informuje agentúra Reuters.

Oheň Salt Fire pri meste Redding už zničil asi 40 budov, podobné škody napáchali tiež ďalšie dva požiare ešte viac na sever pri hore Mount Shasta, odkiaľ tiež hlásili „ohnivé tornádo“.

Nič výnimočné, ale prichádzajú skôr

Lesné požiare nie sú v Kalifornii výnimočným úkazom, v posledných rokoch však najľudnatejší americký štát trápia čoraz väčšiu časť roka.

Tento rok sa prvé objavili už v júni, pričom požiare hlásili tiež ďalšie západné štáty Arizona, Montana, Utah alebo Wyoming. Celá oblasť zažíva dlhodobé sucho.

Pred víkendom sa očakával príchod ďalšej vlny horúčav, meteorológovia vydali výstrahy pre časti viacerých štátov vrátane Kalifornie. Teploty budú zrejme na mnohých miestach presahovať 40 stupňov Celzia.

Americká Národná meteorologická služba uviedla, že v kalifornskom Údolí smrti by sa teplota mohla vyšplhať na 54 stupňov Celzia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet