Na hlavný obsah

Kamiónom zabil 86 ľudí a zranil vyše 400. Nice spomína na obete krvavého teroristického činu

Od útoku ubehlo päť rokov.

Kamiónom zabil 86 ľudí a zranil vyše 400. Nice spomína na obete krvavého teroristického činu
Na archívnej snímke z 15. júla 2016 forenzní technici stoja pred nákladným autom v Nice. Foto: TASR/AP

Francúzske prímorské letovisko Nice si v stredu 14. júla pripomína piate výročie teroristického útoku, ktorý si vyžiadal 86 obetí a 458 zranených.

Na popoludňajšej smútočnej ceremónii v záhrade múzea Masséna sa zúčastní aj francúzsky premiér Jean Castex.

Organizátori vypustia 86 holubíc na znak mieru. Radnica na večer zorganizovala spomienkový koncert, ktorý vyvrcholí rozsvietením promenády, kde sa tragický incident odohral.

„Pre mňa, rovnako ako pre väčšinu obyvateľov Nice, už nikdy nebude 14. júl dňom osláv,“ povedal v stredu ráno pre televíznu stanicu France Info starosta Nice Christian Estrosi.

Útok v deň výročia Bastily

Tragický incident sa odohral večer 14. júla 2016 na rušnej pobrežnej promenáde.

Tridsaťjedenročný Francúz tuniského pôvodu Mohamed Lahouaiej-Bouhlel začal po pol jedenástej večer vrážať 19-tonovým kamiónom do davu ľudí, ktorí sa tam zhromaždili, aby sledovali slávnostný ohňostroj pri príležitosti Dňa Bastily.

Polícia páchateľa zastrelila. K zodpovednosti za útok sa prihlásila džihádistická skupina Islamský štát (IS), ale vyšetrovatelia nenašli rozhodujúci dôkaz o prepojení organizácie na páchateľa.

Podľa prokurátora Francoisa Molinsa si Bouhlel útok pripravoval viac ako rok. Dokázala to analýza útočníkovho telefónu, v ktorom sa našli príslušné fotografie, ako aj výsledky vyhľadávania na internete.

Kamión za 1 600 eur

Poznatky o útočníkovi podľa Molinsa tiež svedčia o tom, že išlo o násilnického jedinca s nespútanou sexualitou, ktorý nebol praktizujúcim veriacim.

V hľadáčiku spravodajských služieb nebol, jeho trestný register zahŕňal iba drobnú kriminalitu.

Francúzske úrady krátko po útoku poslali do väzby niekoľkých ľudí, údajných útočníkových komplicov. Ďalších údajných komplicov zatkla polícia koncom septembra. Išlo o osoby francúzskej, tuniskej, ale aj albánskej národnosti.

Podľa prokuratúry sa Bouhlel dva týždne pred útokom snažil získať peniaze, ale banka mu zamietla pôžičku, a tak predal svoj voz, aby mal hotovosť. Za zapožičanie kamiónu, ktorým zavraždil desiatky ľudí, zaplatil 4. júla 1 600 eur.

Cestu si natrénoval

V dňoch pred útokom ho bezpečnostné kamery dvakrát zachytili, ako si nacvičuje cestu na miesto činu.

Niekoľko hodín pred útokom si tiež na pobrežnej promenáde vyhotovil mobilom niekoľko fotiek samého seba – pred plážou, pred kamiónom, na promenáde a pred alejou pre peších.

Policajná inšpekcia po incidente uviedla, že v Nice boli v tom čase bezpečnostné opatrenia dostatočné. V uliciach letoviska bolo počas osláv štátneho sviatku nasadených 64 policajtov a 42 strážnikov.

V reakcii na teroristický útok v Nice predĺžila francúzska vláda výnimočný stav, ktorý krajina vyhlásila po teroristických útokoch z 13. novembra 2015 v Paríži, pri ktorých prišlo o život 130 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet