Na hlavný obsah

Kanadské mestečko, ktoré čelilo extrémnym horúčavám, zničil lesný požiar

Miestne teploty prepisujú historické rekordy.

Kanadské mestečko, ktoré čelilo extrémnym horúčavám, zničil lesný požiar
Mestečko Lytton v kanadskej Britskej Kolumbii zničené dôsledkom lesných požiarov. Foto: SITA/AP

Mestečko Lytton v kanadskej provincii Britská Kolumbia, ktoré v uplynulých dňoch lámalo teplotné rekordy, zničil lesný požiar.

Zhruba tisícka obyvateľov musela v stredu (30. 6.) večer opustiť svoje domovy a vo štvrtok sa plamene úplne vymkli spod kontroly.

Podľa provinčného ministra zodpovedného za bezpečnosť verejnosti Mikea Farnwortha, oheň zničil väčšinu domov a stavieb v Lyttone a niektorí obyvatelia sú nezvestní.

Podľa hasičov požiar nekontrolovane horí na približne 80 kilometroch štvorcových a v regióne, ktorý sužuje vlna horúčav, sú aj ďalšie požiare.

„Tento týždeň v Lyttone zaznamenali tri po sebe nasledujúce dni rekordných teplôt v kanadskej histórii. Prežiť takúto horúčavu a príšerný požiar je pre ľudí v tejto komunite nesmierne znepokojujúce a namáhavé,“ vyjadril sa v televíznom vystúpení premiér Britskej Kolumbie John Horgan.

Poznamenal zároveň, že podľa informácií, ktoré sa k nemu dostali, mohol požiar spôsobiť vlak, no zatiaľ je príliš skoro to potvrdiť.

Teploty v Lyttone prvý raz prekonali národný rekord v nedeľu (27. 6.), keď tam namerali 45,1 stupňa Celzia, v pondelok sa následne teplota vyšplhala na 47,9 stupňa a deň pred evakuáciou tam namerali rekordných 49,6 stupňa Celzia. V stredu horúčavy ustúpili na 39 stupňov.

Podľa oficiálnych údajov registrovali v oblasti počas uplynulých 24 hodín 62 nových požiarov a 29 000 úderov bleskov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet