Na hlavný obsah

Kancelárka Merkelová v USA hovorila o klíme, covide a plynovode Nord Stream 2

Stretla sa s prezidentom Bidenom.

Kancelárka Merkelová v USA hovorila o klíme, covide a plynovode Nord Stream 2
Stretnutie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a amerického prezidenta Joea Bidena v Bielom dome vo Washingtone, USA. Foto: TAR/AP

Americké obavy týkajúce sa plynovodu Nord Stream 2, spolupráca v boji proti klimatickej zmene či pri zmierňovaní dopadov koronavírusovej krízy. O týchto témach sa vo štvrtok (15. 7.) rozprávali v Bielom dome nemecká kancelárka Angela Merkelová a americký prezident Joe Biden.

Merkelová vo svetle ničivých záplav vo svojej vlasti uviedla, že klimatická zmena znamená výrazne vyššiu frekvenciu extrémnych meteorologických javov.

Merkelovej labutia pieseň

Biden v úvodnom prejave na spoločnej tlačovej konferencii ocenil dlhoročné pôsobenie Merkelovej na čele Nemecka, ktoré po 16 rokoch skončí po septembrových parlamentných voľbách.

Šéf Bieleho domu kancelárke poďakoval napríklad za oddanosť nemeckých jednotiek, ktoré po boku tých amerických pôsobili v Afganistane, a vyjadril presvedčenie, že partnerstvo USA a Nemecka bude prekvitať aj po odchode Merkelovej.

Chúlostivý Nord Stream 2

Americký prezident zároveň stretnutie opísal ako úplne jasne pracovnú udalosť, pri ktorej došlo aj na chúlostivú tému rusko-nemeckého plynovodu Nord Stream 2.

„Hoci som zopakoval svoje obavy týkajúce sa Nord Stream 2, kancelárka Merkelová a ja sme úplne za jedno v našom presvedčení, že Rusku nesmieme umožniť používať energetiku ako nástroj nátlaku alebo vyhrážania sa susedom,“ povedal Biden.

Jeho administratíva, rovnako ako tá predchádzajúca, so stavbou plynovodu nesúhlasí a prezentuje ho ako hrozbu pre energetickú bezpečnosť v Európe. Merkelová iba poznamenala, že Washington a Berlín dospeli k rôznym záverom, čo tento projekt znamená.

Boj proti klimatickej zmene

Oblasť, kde k sebe majú Merkelová a Biden oveľa bližšie, je ekologická politika. Obaja lídri zdôraznili naliehavosť otázky boja proti klimatickej zmene, pričom nemecká kancelárka hovorila o hrozbe častejších záplav, lesných požiarov či búrok.

Biden zároveň vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým po desiatkach obetí aktuálnych záplav v Nemecku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet