Na hlavný obsah

Katalánsko sprísni opatrenia pre nárast nových prípadov najmä medzi mladými

Sprísňujú aj iné regióny.

Katalánsko sprísni opatrenia pre nárast nových prípadov najmä medzi mladými
Oslavy na pláži v španielskej Barcelone. Foto: SITA/AP

Rýchlo rastúci počet novoinfikovaných koronavírusom najmä medzi mladými ľuďmi prinútil úrady v Katalánsku opäť sprísniť niektoré reštrikcie. Informovala v utorok (6. 7.) agentúra AFP s odvolaním sa na hovorkyňu miestnej vlády Patríciu Plajaovú.

Nočné kluby budú musieť úplne zatvoriť, na účasť na vonkajších hromadných podujatiach budú ľudia potrebovať negatívny test, pričom počet návštevníkov obmedzia na maximálne 500 ľudí.

„Epidemická situácia v Katalánsku je výnimočne komplikovaná,“ povedala vládna hovorkyňa s tým, že „počet nových prípadov rastie exponenciálnym tempom, oveľa rýchlejším než dokážeme tolerovať“.

„Pandémia nie je na konci, nové varianty sú veľmi nákazlivé a máme tu veľké časti obyvateľstva, ktoré sa ešte nezaočkovali. Nemôžeme predstierať, že sme vírus porazili,“ dodala Plajaová.

Vyzvala tiež obyvateľov, aby zvážili nosenie rúšok na verejnosti, hoci nariadenie zakrývania tváre nie je v kompetencii katalánskej regionálnej vlády. Madrid zrušil nutnosť vonkajšieho nosenia rúšok 26. júna.

Epidemiológ varuje

Šírenie vírusu v Španielsku v posledných dňoch výrazne zrýchľuje, pričom najviac nových prípadov úrady zaznamenávajú u mladých ľudí.

Hlavný epidemiológ ministerstva zdravotníctva Fernando Simon v pondelok (5. 7.) vyhlásil, že „čísla nie sú vôbec dobré“, keďže medzi mladými je asi trikrát viac nových prípadov, ako pri zvyšných vrstvách obyvateľstva.

Sprísňovanie reštrikcií pre zhoršujúcu sa situáciu zvažuje tiež niekoľko ďalších španielskych regiónov. Okrem Katalánska napríklad oblasť Navarra na severe krajiny, kde nové obmedzenia vstúpia do platnosti v stredu (7. 7.). Podobný krok plánuje aj Andalúzia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet