Na hlavný obsah

Kiska už nie je členom Za ľudí, venuje sa len charite

Strane hrozí zánik, hovorí politológ.

Kiska už nie je členom Za ľudí, venuje sa len charite
Foto: TASR

Zakladateľ Za ľudí Andrej Kiska už nie je ani radovým členom strany. Prestal platiť členské a venuje sa už iba svojmu charitatívnemu projektu Dobrý anjel.

Do sporov, ktoré stále vplývajú na fungovanie strany, už pravdepodobne zasahovať nebude. Podľa politológa dlhotrvajúce spory môžu v krátkom čase viesť k zániku strany.

Jedine charita

Človek, ktorý v prezidentských voľbách 2014 porazil Roberta Fica (Smer-SD), a po skončení mandátu založil politickú stranu, ohlásil odchod z verejnej politiky už pred rokom.

Bolo to po sneme strany, na ktorom za líderku Za ľudí zvolili Veroniku Remišovú. Podľa nej Andrej Kiska už vtedy vedel, že sa chce venovať iba charite.

„To znamená, že ani nechcel byť členom strany, keďže jeho charitatívna činnosť bola vyslovene apolitická a nadstranícka. My to rešpektujeme, i keď ako zakladateľ strany má v nej špeciálne miesto,“ reagovala v stredu (14: 7.) Remišová. Jej slová zazneli aj v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Kolíková hovorí o zásadnom rozhodnutí

Po nástupe Veroniky Remišovej na čelo strany to však podľa politológov ide u Za ľudí dolu vodou. Odišli od nich poslanci Tomáš Valášek i Miroslav Kollár, ktorý neuspel v súboji o kreslo šéfa strany.

Napokon sa prehlbovali aj názorové rozdiely medzi Veronikou Remišovou a Máriou Kolíkovou. Hoci tá je už zo situácie vnútri strany vyčerpaná, nestráca nádej.

„Stále vidím priestor na to, aby sa veci vyriešili, a keď už bude zrejmé, že sa nevyriešia, budeme musieť urobiť nejaké zásadné rozhodnutie,“ skonštatovala. Dodáva, že nevylučuje ani svoj odchod.

Podľa Štefančíka smeruje strana k zániku

Politológa Radoslava Štefančíka fakt, že Andrej Kiska už nie je ani radovým členom strany, neprekvapuje. Pripomína, že bývalý prezident sa rozhodol stiahnuť z politiky a napokon aj z pozície šéfa strany hneď po voľbách v roku 2020.

V nich strana získala iba necelých 6 % hlasov. Odborník zdôrazňuje, že okrem KDH a SNS sa zatiaľ žiadnej strane nepodarilo prežiť po výmene zakladateľa.

„Je úplne pochopiteľné, že to, čo sa dnes deje v strane, vedie k jej úplnému úpadku, respektíve zániku,“ podčiarkol pre RTVS.

Kiska sa snažil urovnávať vzťahy medzi straníkmi – listom ich vyzýval na zastavenie vzájomných útokov. Po tom, čo už nie je členom strany, tak už pravdepodobne robiť nebude.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko