Na hlavný obsah

KĽDR nechce vakcíny od AstraZenecy, záujem má o tie ruské

Odmietajú aj čínsku očkovaciu látku.

KĽDR nechce vakcíny od AstraZenecy, záujem má o tie ruské
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Kórejska ľudovodemokratická republika (KĽDR) odmietla zásielku vakcín od spoločnosti AstraZeneca, ktorú mala dostať v rámci programu COVAX určeného chudobným štátom. Podľa juhokórejských zdrojov je dôvodom obava z vedľajších účinkov tohto preparátu.

KĽDR mala z programu COVAX dostať dva milióny očkovacích dávok od AstraZenecy. Prvé mali doraziť už koncom mája, ale dodávku pre pokračujúce vyjednávania odložili.

Severná Kórea k epidemickej situácii nevydáva žiadne štatistiky. Tvrdí, že žiadne prípady ochorenia COVID-19 neeviduje, čo ale spochybňujú Spojené štáty aj Južná Kórea, upozorňuje agentúra Reuters.

Pchjongjang napriek svojmu tvrdeniu o neprítomnosti nákazy zaviedol prísne epidemické opatrenia, uzavrel hranicu a obmedzil aj cestovanie v rámci severokórejského územia.

Juhokórejský ústav pre stratégiu národnej bezpečnosti oznámil, že KĽDR teraz zvažuje možnosť získať iné vakcíny. Krajina zavrhla aj tie vyrábané v Číne s tým, že zrejme nie sú dostatočne účinné.

Záujem o Sputnik V

Má ale záujem o ruské vakcíny a dúfa, že ich od Ruska dostane zadarmo, uvádza juhokórejské pracovisko. „Prikláňa sa k ruskej vakcíne, aj keď sa zatiaľ nič nedohodlo,“ oznámil I Sang-kun z juhokórejského ústavu. Zástupca COVAX povedal, že program s KĽDR stále spolupracuje.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v stredu (7. 7.) povedal, že Moskva Pchjongjangu ponúkla vakcíny pri viacerých príležitostiach.

Severná Kórea podľa I Sang-kuna prestala mať o AstraZenecu záujem, keď sa objavili informácie, že látka môže vyvolať vedľajšie účinky v podobe krvných zrazenín. Podľa Južnej Kórey umožňuje Pchjongjang svojim diplomatom očkovanie v cudzine, ale neusiluje o získanie vakcín na domáce použitie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet