Na hlavný obsah

Koalícia rieši spoplatnené testovanie. Obáva sa problémov na hraniciach

Protesty už ohlásili nespokojní pendleri.

Koalícia rieši spoplatnené testovanie. Obáva sa problémov na hraniciach
Na snímke policajné kontroly na hraničnom priechode s Maďarskom. Foto: TASR

Situácia na hraniciach spustila v koalícii poplach. Lídri sa chystajú otvoriť problém na koaličnej rade. Okrem účasti najvyšších straníkov sa očakáva aj prítomnosť ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), ktorý má pod palcom práve hraničné priechody.

Štvorlístok sa obáva ďalších protestov a blokád, ktoré už oznámili nespokojní pendleri v prípade, ak sa situácia nevyrieši do piatka (9. 7.). Viacerí, najmä neočkovaní, majú problém s tým, že si za testy musia platiť, čo je pri každodennom cestovaní značná záťaž na peňaženky.

Očkovaní vs neočkovaní

Sme rodina preto apeluje, tak ako minulý týždeň, aby sa opäť otvorili mobilné odberové miesta. Ak sa od neočkovaných vyžadujú negatívne testy, mali by byť zdarma, myslí si  podpredseda hnutia Peter Pčolinský. „Môžeme sa baviť o tom, aký bol model financovania MOMiek doteraz a aký by bol akceptovateľný, ale nemôžeme od ľudí vyžadovať testy, keď sa nemajú kde testovať,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Citlivejšie riešenia požaduje liberálna SaS. Napriek tomu je šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková presvedčená, že voči očkovaným nie je fér, aby sa skladali na bezplatné testy pre tých, ktorí vakcínu odmietajú. Vie si však predstaviť kompromis – dva testy za mesiac zdarma. Pendleri by pritom mali špeciálny režim.

„Test by im neplatil 48 alebo 72 hodín, ale celý týždeň. Myslím si, že v tomto by mohli mať samostatný režim, aby im počet testov, ktorý budú potrebovať, stačil na dlhšie obdobie.“

Raši hovorí o občanoch druhej kategórie

Podľa opozičného poslanca mimoparlamentného Hlasu-SD Richarda Rašiho sa podarilo vláde urobiť z pendlerov občanov druhej kategórie.

„Štát musí dať šancu k bežnému životu aj tým ľuďom, ktorí nemôžu byť alebo jednoducho nechcú byť zatiaľ zaočkovaní. Preto musí byť testovanie pre týchto občanov, ktorí namiesto očkovania sa musia pravidelne testovať, určite bezplatné.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko