Na hlavný obsah

Koalícia sa na preplácaní testov zatiaľ nedohodla. Zadarmo nebudú, cena má byť prijateľná

Rozhodnutie by malo padnúť na budúci týždeň.

Koalícia sa na preplácaní testov zatiaľ nedohodla. Zadarmo nebudú, cena má byť prijateľná
Testovanie na ochorenie COVID-19. Foto: TASR/AP

Neočkovaní si zrejme za pravidelné testovanie priplatia. Po tom, ako sa koalícia oboznámila s mesačnými nákladmi za túto službu na úrovni desiatok miliónov eur, prichádza s kompromisom. Ľudia síce majú platiť za PCR či antigńové testy, no len symbolické ceny. Zvyšok doplatí štát rovnakým spôsobom ako pri liekoch.

Koalícia tvrdí, že ceny testov sa nastavia tak, aby boli prijateľné a nezaťažili rodinné rozpočty. S definitívnymi návrhmi má prísť minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) na koaličnú radu o týždeň.

Cena za testy

Cena PCR testu sa na trhu pohybuje okolo 60 eur. Pri antigéne je to zhruba 20 eur. Páve tieto sumy mali neočkovaní ľudia platiť, pokiaľ chceli vstúpiť do prevádzok ako sú reštaurácie. V prípade pendlerov na týždennej báze pri prekračovaní hraníc.

Hoci opatrenia odklepla vláda bez väčších problémov, v koalícii spustili poplach. Sme rodina ich vetovala, keďže nesúhlasila so znevýhodnením neočkovaných. Preto sa skloňovalo znovuzavedenie bezplatného testovania. Štát však táto služba stojí podľa analýzy ministra zdravotníctva mesačne desiatky miliónov eur. Strany preto svoj postoj prehodnotili. Za testy si ľudia priplatia.

„Skôr by išlo o doplácanie za symbolickú cenu. Tak, ako to je napríklad pri liekoch,“ vyjadril sa pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko podpredseda hnutia Sme rodina Peter Pčolinský.

Otázku, čo je symbolický doplatok, koalícia ešte nevyriešia. „Je to ešte otázkou rokovaní. Pri tom PCR teste by to mohlo byť okolo 10 eur,“ doplnil Pčolinský.

Pri antigéne ešte menej. „Bavíme sa o cene od troch do 5 eur,“ prezradil šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

Testovanie je prechodné riešenie, zdôraznil premiér

Nájdenie schodného riešenia má teraz v rukách minister zdravotníctva. Najskôr sa však musí podľa politikov obrátiť na poisťovne a laboratóriá a vyrokovať dohody. Zrejme z tohto dôvodu sa Vladimír Lengvarský zatiaľ nechce vyjadrovať.

Opozícia je pritom naďalej presvedčená, že vláda vytvára dve kategórie ľudí, pričom neočkovaní sú podľa sociálnych demokratov v nevýhode. „Musí im poskytnúť na tieto povinné testy financie, teda musí ich poskytnúť minimálne niekoľkokrát mesačne bezplatne,“ hovorí nezaradený poslanec mimoparlamentného Hlasu-SD Richard Raši.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) v tejto súvislosti zopakoval, že jedinou cestou ako poraziť pandémiu je očkovanie a testy sú len prechodné riešenie. „Ekonomicky si Slovensko nemôže dovoliť dlhodobo financovať následky pandémie, pretože nám tým enormne rastie dlh,“ podčiarkol.

Koalícia žiada, aby minister zdravotníctva priniesol návrh na spoplatnenie testovanie na nasledujúcu koaličnú radu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko