Na hlavný obsah

Kolíková chce do mesiaca predložiť reformu súdnictva. Podporu zatiaľ nemá

Sudcom má priniesť špecializáciu a občanom kvalitnejšie rozhodnutia.

Kolíková chce do mesiaca predložiť reformu súdnictva. Podporu zatiaľ nemá
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: TASR

Po búrlivej debate prišlo mlčanie. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) opäť spustila šnúru rokovaní k súdnej mape. V piatok (16. 7.) sa stretla s časťou bratislavských sudcov.

Reformu chce nanovo predložiť do legislatívneho procesu do mesiaca. Podporu kritických sudcov stále nemá a požiadavky padajú aj od koaličných partnerov. Otázne je tiež to, či pre situáciu v strane Za ľudí nepôjde obrovská reforma súdnictva do koša.

„Pôvodne bola úvaha, že to bude Žilina, Nitra, Košice. Momentálne skôr uvažujem o tom, že to má byť Trnava, Banská Bystrica a Košice,“ hovorí Kolíková o navrhovaných sídlach nových prvostupňových správnych súdov.

Obvody odvolacích, teda krajských, a nových správnych súdov by mohli byť totožné, avizovala ministerka najväčšiu zmenu. Marcela Kosová z bratislavského krajského súdu však hovorí, že nový návrh súdnej mapy naráža na staré problémy a situáciu nijako nemení. Naďalej sa jej nepáči, že z ôsmich krajských súdov majú ostať len tri. V doterajšom návrhu sa hovorí o Prešove, Banskej Bystrici a Trnave.

„Predovšetkým žiadne krajské súdy sa rušiť nemajú, pretože na to nie je žiadny racionálny, ani žiadny iný logický dôvod. Informovali ma sudcovia z každého kraja, stretnutia prebehli, ale nedozvedeli sa na nich nič,“ uviedla Kosová pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Ministerka reaguje, že za rušenie súdov nečaká od sudcov potlesk. Ten nateraz neprichádza ani od koaličných partnerov. Okrem liberálov zaznievajú zo strán vlastné požiadavky.

„Návrh, ktorý sme videli od pani ministerky, tak máme pocit, že nezohľadňuje súdy na severe Slovenska, ale akoby sa myslelo iba na juh Slovenska. Ide o tri súdy, ktoré registrujeme, že by mali byť zachované – Bardejov, Stará Ľubovňa a Čadca,“ poznamenal predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

A súhlasí aj Sme rodina. „Nebudem dopredu hovoriť, že to podržím. Musím vidieť, ako to bude vyzerať, lebo máme veľmi veľa negatívnych stanovísk zo strany sudcov, primátorov. Je tam dosť silný odpor k tejto reforme,“ dodal predseda hnutia Boris Kollár.

Rokovania pokračujú na budúci týždeň, Mária Kolíková plánuje nový návrh pripraviť v lete. „Bola by som rada, keby to bolo do mesiaca. Bude to určite v momente, keď prídem k presvedčeniu, že už neviem urobiť viac.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko