Na hlavný obsah

Kollár chce v parlamente presadiť úpravu zákona, aby sa mohli konať predčasné voľby

Reaguje na rozhodnutie Ústavného súdu.

Kollár chce v parlamente presadiť úpravu zákona, aby sa mohli konať predčasné voľby
Na snímke predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. Foto: TASR

Predseda parlamentu a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár plánuje zaradiť na júlovej mimoriadnej schôdzi procedurálny návrh, ktorým chce upraviť zmeny legislatívy tak, aby sa mohlo vypísať referendum o predčasných voľbách.

Vo štvrtok (8. 7.) o tom informoval prostredníctvom sociálnej siete. Odhaduje, že referendum by sa po prijatí novely mohlo konať na jeseň.

Svoje konanie označil za reakciu na odporúčanie Ústavného súdu (ÚS) SR a prezidentky Zuzany Čaputovej.

„Osobne si myslím, že referendum je najvyššia forma demokracie, mala by byť naplnená a ľudia by mali mať možnosť sa v referende vyjadriť,“ vyhlásil vo zverejnenom videu.

Zdôrazni, že jeho konanie nesúvisí len s aktuálnym dianím. Vysvetlil, že to robí aj preto, aby mali ľudia do budúcnosti „možnosť sa vyjadriť“, a aby v budúcnosti „neexistovali prekážky takéto referendum zvolať pri akejkoľvek budúcej vláde“.

Prezidentka ešte 12. mája oznámila, že v otázke referenda za predčasné parlamentné voľby, ktoré iniciovali opozičné strany Smer-SD a Hlas-SD, sa obráti na ÚS. Požiadala ho, aby posúdil, či predmet navrhovaného referenda je alebo nie je v súlade s ústavou. ÚS SR v stredu (7. 7.) rozhodol, že referendum v súlade s ústavou nie je, a preto sa konať nemôže. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko