Na hlavný obsah

Konečné výsledky volieb v Bulharsku potvrdili tesné víťazstvo strany Je taký národ

Pôvodne sa odhadovala výhra strany expremiéra Bojkova.

Konečné výsledky volieb v Bulharsku potvrdili tesné víťazstvo strany Je taký národ
Žena hlasuje v predčasných parlamentných voľbách v Bulharsku. Foto: SITA/AP

Nedeľné (11. 7.) predčasné voľby v Bulharsku vyhrala protestná strana Je taký národ (ITN) pred koalíciou hnutia Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) expremiéra Bojka Borisova a Zväzu demokratických síl (SDS). Oznámila to vo štvrtok (15. 7.) ústredná volebná komisia.

V 240-člennom parlamente obsadí ITN 65 kresiel a koalícia GERB-SDS len o dve menej (63). Výsledok a reakcie strán naznačujú komplikácie pri tvorbe a schvaľovaní novej vlády.

ITN získala podľa konečných údajov 24,08 percenta hlasov a koalícia vedená hnutím GERB 23,51 percenta. Tretia v poradí skončila socialistická strana (BSP), za ktorú hlasovalo 13,39 percenta zúčastnených voličov a ktorá bude mať 36 poslaneckých mandátov.

Protestnú formáciu Demokratické Bulharsko, ktorá dostala 12,48 percenta hlasov, bude zastupovať 34 zákonodarcov.

Štvorpercentné kvórum pre vstup do parlamentu už prekročili len dva ďalšie subjekty. Hnutie za práva a slobody (DPS), reprezentujúce tureckú menšinu, bude mať 29 poslancov a menšie protestné zoskupenie „Povstaňte! Mafiáni von!“ obsadí 13 kresiel.

Žiadna zo strán, rovnako ako po predchádzajúcich aprílových voľbách, nedokáže vytvoriť vládu sama, čo môže viesť k novým predčasným voľbám.

GERB ako možného koaličného partnera rozhodne vylučujú všetky ostatné parlamentné subjekty.

Na druhej strane líder ITN Slavi Trifonov uviedol, že jeho strana koalície odmieta a chce vládnuť sama s menšinovým kabinetom. Hneď tiež oznámil návrh na zloženie takejto vlády. Nie je však isté, či ITN získa podporu ďalších členov parlamentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet