Na hlavný obsah

Krajinu trápi nedostatočná recyklácia. Na odpad sa v pláne obnovy zabudlo

Na zelenú ekonomiku pritom pôjde 2,3 miliardy eur.

Čo najmenej odpadu a z toho, čo sa vyhodí, čo najviac zužitkovať. Odborníci nie sú spokojní, ako odpadové hospodárstvo na Slovensku rieši Plán obnovy. Európska komisia ho schválila v júni.

Slovensko dlhodobo trápi vysoká miera skládkovania a nedostatočná recyklácia. Napriek tomu, na cirkulárnu ekonomiku, ktorej cieľom je práve vrátenie odpadu späť do obehu ako suroviny pre ďalšiu výrobu, sa v pláne obnovy takmer zabudlo.

„Nie je tu napríklad oblasť bioodpadov a nadväznosť na nejaké regeneratívne poľnohospodárstvo, čiže taká medzirezortnosť nie je, bohužiaľ, prítomná,“ tvrdí Ivana Maleš z Inštitútu cirkulárnej ekonomiky.

Z približne šesťmiliardového plánu obnovy rezort financií vyčlenil na zelenú ekonomiku celkovo 2 miliardy 300 miliónov eur. Z toho najviac na udržateľnú dopravu a obnovu budov.

Ďalšie financie pôjdu na dekarbonizáciu priemyslu, obnoviteľné zdroje a adaptáciu na zmenu klímy. Z odpadov má v pláne obnovy zastúpenie iba nakladanie so stavebným odpadom, a to v rámci položky „obnova budov“.

Pozrite si reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko