Na hlavný obsah

Krajiny EÚ zdieľajú vakcíny s inými štátmi. Slovensko ich poslalo na Taiwan

Štátom mimo EÚ pomohli dodávkami viac ako troch miliónov vakcín.

Krajiny EÚ zdieľajú vakcíny s inými štátmi. Slovensko ich poslalo na Taiwan
Ampulky s vakcínami od konkorzia Pfizer-BioNtech v chladiarenskom sklade. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) doteraz podporila zdieľanie viac ako troch miliónov vakcín proti ochoreniu COVID-19 s krajinami mimo Európskej únie. Zdieľanie vakcín, na ktorom sa podieľa aj Slovensko, sa uskutočnilo prostredníctvom Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany, uviedla EK vo vyhlásení zverejnenom vo štvrtok (15. 7.).

V súčasnosti prebiehajú dodávky do ôsmich krajín sveta, pričom eurokomisia ich koordinuje a financuje náklady na prepravu až do výšky 75 percent.

V predošlom období prostredníctvom Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany už doručili proticovidové vakcíny do nasledovných krajín: Albánsko (100 000 dávok zdieľaných Gréckom), Bhután (121 900 z Dánska), Bosna a Hercegovina (120 000 z Grécka), Kapverdy (150 150 z Holandska), Kosovo (182 900 z Nórska), Moldavsko (405 600 z Rumunska), Severné Macedónsko (100 000 z Grécka), Srbsko (50 400 z Rumunska), Surinam (156 000 z Holandska).

Okrem samotného zdieľania vakcín členské štáty EÚ do dnešného dňa prisľúbili zaslať viac ako 159 miliónov dávok vakcín pre iné krajiny prostredníctvom medzinárodného nástroja Covax.

EK pripomenula, že od začiatku pandémie EÚ podporuje aj poskytovanie rôznej materiálnej pomoci pre menej rozvinuté krajiny sveta, ktorým zaslala milióny rúšok a ochranných oblekov, dezinfekčné prostriedky, ale aj sanitky a pľúcne ventilátory.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet