Na hlavný obsah

Kubánci protestovali proti vláde. Prezident obviňuje USA

Občania sa obávajú aj zhoršenej ekonomickej situácie.

Kubánci protestovali proti vláde. Prezident obviňuje USA
Protestujúci v uliciach Havany. Foto: SITA/AP

Kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel vyhlásil, že za nedeľňajšími (11. 7.) protestmi v jeho krajine stoja Spojené štáty. V televíznom vystúpení vyzval stúpencov, aby sa postavili proti „provokáciám“, ktoré podľa neho už nebudú tolerovať, informovala agentúra Reuters.

Tisíce Kubáncov vyšli v nedeľu do ulíc miest od Havany na západe po Santiago de Cuba na východe krajiny počas zriedkavých protestov, ktoré patrili k najväčším na ostrove za posledné desaťročia.

Účastníci vyjadrovali nespokojnosť s nedostatkom potravín a ďalších základných potrieb počas zhoršujúcej sa ekonomickej krízy, výpadkom prúdu a podľa ich slov nedbanlivosti vlády pri boji proti nárastu prípadov COVID-19.

Protestujúci kričali heslá ako „Sloboda“, „Preč s komunizmom“, „Nebojíme sa“ či „Vlasť a život“, čo aktivisti používajú ako obrátenú podobu kubánskeho revolučného hesla „Vlasť alebo smrť“, napísal americký denník Miami Herald.

Provokácia USA

Díaz-Canel v príhovore povedal, že mnohí demonštranti prišli protestovať úprimne, avšak podľa neho ich zmanipulovali Spojenými štátmi riadené kampane na sociálnych médiách i „žoldnieri“ na samotnej Kube.

„Vyzývame všetkých revolucionárov v krajine, všetkých komunistov, aby vyšli do ulíc všade, kde prebiehajú snahy o tieto provokácie,“ vyhlásil Díaz-Canel, ktorý je tiež šéfom Komunistickej strany Kuby.

V Havane trval protest na promenáde Malecón za účasti mnohých mladých ľudí asi dve a pol hodiny. Pochodujúci narušili dopravu, pokým polícia nezasiahla a nerozohnala ich po tom, ako niekoľkí účastníci hodili na jej príslušníkov kamene, informovala agentúra AP. Úrady podľa nej počas popoludnia zastavili prístup na internet.

Demonštrácia sa konala aj v meste San Antonio de los Baňos neďaleko Havany, kde ľudia protestovali proti výpadkom elektriny a kam sa prezident prišiel prihovoriť k obyvateľom.

Podľa AP vošiel do viacerých domov a odpovedal na otázky ľudí. Následne však Díaz-Canel hovoril o vyvolávaní problémov „kubánsko-americkou mafiou, ktorá veľmi dobre platí influencerom na sociálnych sieťach a youtuberom“.

Jeho návšteva v tomto meste pripomína reakciu Fidela Castra na búrlivé protesty v Havane z roku 1994 známe ako Maleconazo. Podľa viacerých zdrojov vrátane nezávislého servera Cubanet sú terajšie nedeľné protesty najväčšie od vtedajších udalostí počas ťažkej hospodárskej krízy, ktorá nasledovala po rozpade Sovietskeho zväzu.

Americká podpora

Poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan varoval Kubu pred prenasledovaním ľudí, ktorí sa pridali k protestom voči komunistickej vláde. Informovala o tom agentúra AFP.

„Spojené štáty podporujú slobodu prejavu a zhromažďovania sa po celej Kube a dôrazne by odsúdili každé násilie alebo represiu pokojných protestujúcich, ktorí uplatňujú svoje univerzálne práva,“ uviedol Sullivan.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet