Na hlavný obsah

Lady Diana by oslávila 60. narodeniny, na jej počesť odhalili v Londýne sochu

Princovia William a Harry sa stretli prvýkrát od pohrebu princa Philipa.

Lady Diana by oslávila 60. narodeniny, na jej počesť odhalili v Londýne sochu
Socha princeznej Diany odhalená pri príležitosti jej nedožitých 60 rokov. Foto: SITA/AP

Britskí princovia William a Harry vo štvrtok (1. 7.), v deň nedožitých 60. narodenín svojej matky, princeznej Diany, odhalili na jej počesť novú sochu v záhradách Kensingtonského paláca.

Bratia podľa agentúry Reuters pre túto príležitosť nechali bokom svoje dlhodobé názorové nezhody, ktoré sa vystupňovali po odchode mladšieho z nich do Spojených štátov, a objavili sa na pietnej akcii bok po boku, napísala agentúra Reuters.

„Dnes, keď by sme oslavovali 60. narodeniny našej matky, si pripomíname jej lásku, silu a charakter, teda vlastnosti, ktoré z nej urobili zástankyňu dobra. Zmenila mnoho životov k lepšiemu. Každý deň si želáme, aby tu ešte bola s nami. Dúfame, že táto socha sa stane symbolom jej života a odkazu,“ uviedli princovia vo vyhlásení.

Spory v kráľovskej rodine

William a Harry sa osobne stretli prvýkrát od aprílového pohrebu svojho dedka, princa Philipa. Britské médiá pozorne sledujú každý ich krok, pretože v posledných mesiacoch intenzívne informujú o napätí v kráľovskej rodine, ktoré odštartoval Harryho odchod do USA, vlasti jeho manželky Meghan.

Podľa bulvárnych denníkov sú vzťahy medzi bratmi obzvlášť chladné odvtedy, ako Harry a jeho žena absolvovali rozhovor s americkou moderátorkou Oprah Winfreyovou tento rok v marci.

V ňom hovorili okrem iného o tom, ako Meghan pre tlak v čase svojho pobytu v Spojenom kráľovstve pred narodením prvorodeného syna Archieho pomýšľala na samovraždu.

Okrem synov princeznej Diany boli pri odhalení bronzovej sochy aj traja jej súrodenci a tiež autor diela Ian Rank-Broadley. Realisticky stvárnené súsošie predstavuje Dianu, ktorá okolo ramien drží dve deti, chlapca a dievča. Dvojica má symbolizovať jej charitatívnu činnosť, ktorá sa často zameriavala práve na deti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet