Na hlavný obsah

Lengvarský: Antigénové testy nebudú zdarma. Budú ale za symbolickú sumu

Bezplatný by mal byť určitý počet PCR testov.

Lengvarský: Antigénové testy nebudú zdarma. Budú ale za symbolickú sumu
Na snímke minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Foto: TASR

Ministerstvo zdravotníctva pripravuje finančnú analýzu o vykonávaní antigénových testov (Ag testy), ktoré by mali byť pre občanov dostupné za symbolickú cenu, a určitý počet bezplatných PCR testov. V stredu (7. 7.) to povedal minister Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Analýzu chce predložiť v pondelok (12. 7.) na koaličnú radu.  V prípade, že by jeho návrh prešiel, odobriť by ho mohli poslanci Národnej rady SR ešte 22. júla.

„Antigénové testy budú za symbolickú sumu. Možno 10 eur. Nebudú nikdy zdarma,“ povedal minister. „PCR testy budú v nejakom počte pre občana za mesiac zdarma,“ doplnil s tým, že v tejto otázke je zhoda aj s koaličnou stranou Sme rodina.

Lengvarský tiež prezradil, že na hraniciach a letiskách zvažujú nasadenie LAMP-testov. „Zatiaľ je situácia taká, že nám stačí monitorovať hranice. Dávať pozor na ľudí, ktorí nie sú očkovaní a vracajú sa zo zahraničia, aby sa zaregistrovali v e-hranici a spravili si PCR test,“ povedal na margo epidemickej situácie a pandemických opatrení.

Minister tiež avizoval, že čoskoro by sa mohlo dať vo všetkých očkovacích centrách očkovať aj bez pozvánky. „Budeme pokračovať aj v registráciách, ale umožníme aj voľný prístup k vakcíne podľa kapacít, ktoré očkovacie centrá majú.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko