Na hlavný obsah

Lengvarský: Chystá sa nová vyhláška. Zaočkovaní prvou dávkou nebudú mať výnimku

Platiť by mala od pondelka.

Lengvarský: Chystá sa nová vyhláška. Zaočkovaní prvou dávkou nebudú mať výnimku
Očkovanie v spoločnosti PRP - vpravo minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský nom. OĽANO). Foto: TASR

Slovensko bude pri vstupe do krajiny naďalej vyžadovať karanténu od cestujúcich, ktorí nie sú očkovaní proti covidu-19. Výnimku už nebudú mať ľudia, ktorí dostali prvú dávku vakcíny. Povedal to vo štvrtok (15. 7.) minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Práve pre dočasnú výnimku Ústavný súd (ÚS) SR v stredu (14. 7.) pozastavil platnosť júlovej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR o karanténnych podmienkach po vstupe do krajiny, ktorá minulý týždeň vyvolala protesty ľudí.

Rozhodnutie súdu je podľa ministra správne

ÚS označil karanténu za kontroverznú, pretože sa dotýkala len nezaočkovaných. Naopak, na očkovaných prvou dávkou štát hľadel ako na dostatočne chránených a povinná izolácia sa ich už netýkala.

Sudcovia však namietali, že ide o diskrimináciu, keďže niekoľko dní po podaní prvej dávky vakcíny nemajú ľudia dostatok protilátok. Lengvarský uviedol, že rozumie argumentom a rozhodnutie ÚS SR je správne.

„Pripravuje sa nová vyhláška tak, aby dňom zverejnenia tohto rozhodnutia Ústavného súdu v Zbierke zákonov (musí sa tak stať do 15 dní, pozn. red.) bola pripravená,“ povedal minister. Jeho slová zazneli aj v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Prvá dávka bez výnimky

Do zverejnenia v Zbierke zákonov naďalej platí povinná karanténa pre nezaočkovaných. Po tom, čo nadobudne toto pozastavenie platnosť, mala opäť vojsť do platnosti vyhláška z 10. júna – a teda cestovateľský semafor. Lengvarský chce však detailnejšie pravidlá a výhody pre zaočkovaných. Túto otázku už rieši priamo s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO).

„Budeme musieť zrušiť to, aby ľudia, ktorí sú očkovaní prvou dávkou, nemuseli ísť do karantény. Musíme nájsť spôsob, ako vrátiť tých, ktorí už odcestovali, a ako im umožniť vrátiť sa bez toho, aby museli ísť do karantény,“ povedal.

Zdôraznil, že pôvodné opatrenia budú platiť naďalej, len budú „trochu tvrdšie, lebo nebudú rozlišovať medzi zaočkovaným prvou dávkou a nezaočkovaným“.

Ako Lengvarský dodal neskôr, novú vyhlášku majú zverejniť v piatok (16. 7.) a platiť má od pondelka (19. 7.). Navrátilci, ktorí sú len po prvej dávke, by už v prvý deň mali mať možnosť dať sa otestovať PCR testom a pri negatívnom výsledku ukončiť karanténu. Prechodné ustanovenia majú platiť dva týždne.

Zámerom opatrení z pozastavenej vyhlášky bolo podľa šéfa rezortu zdravotníctva to, aby sa ľudia začali očkovať a aby mali po vycestovaní aspoň jednu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko