Na hlavný obsah

Lengvarský má po 100 dňoch vo funkcii jasnú prioritu

Očkovanie považuje za aktuálne jediný účinný nástroj v boji s vírusom.

Lengvarský má po 100 dňoch vo funkcii jasnú prioritu
Na snímke minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Foto: SITA

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) strávil vo finkcii prvých 100 dní. Jednou z oblastí, na ktoré sa v súčasnosti prioritne sústreďuje, je očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

Očkovanie je aktuálne podľa neho jediným účinným nástrojom na ochranu zdravia a životov ľudí v súvislosti s covidom.

V sobotu (10. 7.) o prioritách ministra zdravotníctva informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Poukázala na to, že od nástupu Lengvarského do funkcie sa urobilo takmer 1 500 mobilných výjazdov na očkovanie, očkuje sa vo viac ako 60 firmách a že záujem o vakcináciu v ambulanciách prejavilo takmer 500 lekárov.

Zaočkovaných je tak na Slovensku viac ako 2,1 milióna ľudí, pričom obe dávky vakcíny má viac ako 1,7 milióna osôb.

„Dostatočný počet zaočkovaných ľudí zabráni preplneným nemocniciam na jeseň a  zbytočným úmrtiam,“ uviedla Eliášová.

Kroky so zreteľom na pacienta

Hovorkyňa priblížila, že šéf rezortu zdravotníctva robí od nástupu do svojej funkcie kroky v prvom rade „so zreteľom na pacienta a zdravotníckeho pracovníka“.

„Prišiel som na ministerstvo s cieľom posúvať veci vpred v prospech pacienta a ľudí pracujúcich v systéme,“ vyhlásil Lengvarský.

Eliášová pripomenula, že Lengvarský prevzal rezort v náročnom čase, keď bolo treba stabilizovať procesy po pandémii, čomu „venoval všetku svoju energiu“.

„Počas svojej funkcie cestoval aj do regiónov, zaujímal sa o situáciu v samosprávnych krajoch, očkovaní v marginalizovaných komunitách, pozrel si projekty nových nemocníc z hľadiska inšpirácie v kontexte možných investícií z plánu obnovy, ako aj očkovanie v ambulanciách,“ priblížila.

Starostlivosť v nemocniciach

Ako dodala hovorkyňa, minister zdravotníctva sa okrem toho venuje „prelomovej reforme nemocníc, o ktorú sa snažia viaceré vlády viac ako 15 rokov“.

Reforma má priniesť kvalitnú, včasnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť.

„Cieľom ministra je presadiť tieto prelomové zmeny pre zdravotníctvo, čoho ďalším krokom bude aj možnosť čerpania nevyhnutných a potrebných investícií z európskych peňazí v rámci plánu obnovy,“ spresnila Eliášová.

Doplnila, že súčasťou reformy nemocníc je aj reforma ambulantnej siete a urgentnej zdravotnej starostlivosti.

Dodala, že v rezorte zdravotníctva sa pod vedením Lengvarského pracuje aj na ďalších témach, ako je napríklad zefektívnenie liekovej politiky v prospech pacienta a jeho liečby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko