Na hlavný obsah

Lengvarský napriek prepadu turizmu neplánuje zmenu podmienok vstupu na Slovensko

Hovorí o nelichotivej situácii.

Lengvarský napriek prepadu turizmu neplánuje zmenu podmienok vstupu na Slovensko
Ilustračné foto - turizmus vo Veľkej Fatre. Foto: TASR

„Nepredpokladáme nejaké veľké zmeny na hraniciach.“ Uviedol to v utorok (13. 7.) minister Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO), ktorý tak reagoval na otázku, či sa zmiernia podmienky vstupu na územie Slovenska.

Od piatka (9. 7.) je totiž v platnosti nová vyhláška ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe do krajiny. Určuje, že každá osoba sa musí po príchode zo zachraničia registrovať do eHranice.

Tiež stanovuje, že nezaočkované osoby (s niekoľkými výnimkami) sú povinné ísť do karantény, ktorá sa pri bezpríznakovom priebehu bez otestovania skončí dovŕšením 14. dňa. Karanténu je možné ukončiť negatívnym výsledkom PCR testu, ktorý je možné vykonať najskôr na 5. deň po príchode na Slovensko.

„Myslím si, že časom to všetky krajiny budú riešiť prístupom len pre zaočkovaných, testovaných či vyliečených. Taký je napríklad prístup Rakúska,“ povedal k tejto téme šéf rezortu zdravotníctva.

Zmena režimu je podľa neho otázka na konzílium odborníkov. Pripomenul tiež, že napríklad Malta bude púšťať do krajiny len zaočkovaných ľudí a že iné štáty uvažujú o povinnom očkovaní – napríklad Francúzsko či Grécko v pondelok (12. 7.) oznámili povinné očkovanie zdravotníkov.

Podmienky vstupu sa odrážajú aj na prepade cestovného ruchu. Ako informovala RTVS v minulotýždňovej reportáži, zahraniční turisti pre prísne podmienky rušia pobyty na Slovensku. Asi tretina českej klientely už zrušila plánované dlhodobejšie pobyty v Malej Fatre.

Turisti chýbajú aj Bratislave. Hotely v hlavnom meste sú vyťažené len na 10 až 30 %. Organizácia Bratislava Tourist Board hlási až 80-percentný pokles turistov zo zahraničia.

„Prepad turistov tu je, avšak myslím si, že slovenskí občania, ktorí ostanú doma, majú dosť možností sa tu rekreovať,“ podotkol Lengvarský.

Hovoril o situácii, ktorá „nie je lichotivá“ – narážal tým najmä na šírenie infekčnejšieho delta variantu koronavírusu. „Bohužiaľ, situácia je taká, aká je a budeme sa jej musieť prispôsobiť,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko