Na hlavný obsah

Putin napísal článok o Ukrajine. Jej prezident mu poslal ironickú odpoveď

Ruský prezident písal o "historickej jednote Rusov a Ukrajincov."

Putin napísal článok o Ukrajine. Jej prezident mu poslal ironickú odpoveď
Na snímke vľavo ruský prezident Vladimir Putin a vpravo prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok (13. 7.) ironicky reagoval na článok svojho ruského náprotivka Vladimira Putina. Zelenskyj podľa vlastných slov Putinovi „závidí“, že má čas na výskum dejín oboch krajín.

Zelenskyj komentoval Putinov vyše 5 000-slovný článok, v ktorom šéf Kremľa tvrdí, že Ukrajinci a Rusi predstavujú jeden národ.

Bratstvo Kaina a Ábela

Putinovo tvrdenie malo vyznieť ako pozitívny výrok o priateľstve, ale je urážkou pre mnohých Ukrajincov, ktorí to považujú za pokus minimalizovať ich jedinečnú kultúru a históriu, informovala stanica Slobodná Európa (RFE/RL).

Predmetný článok bol zverejnený deň predtým na oficiálnej webovej stránke Kremľa, a to aj v ukrajinskom jazyku.

„Závidím, že prezident veľmoci si môže dovoliť stráviť toľko času písaním takejto rozsiahlej a detailnej práce,“ povedal novinárom Zelenskyj. Dodal, že napriek Putinovej zmienke o „bratstve“ sú činy Ruska všetko iné, len nie bratské. „Vyzerá to skôr ako bratstvo Kaina a Ábela,“ podotkol v tejto súvislosti Zelenskyj.

Putin spochybňuje legitimitu Ukrajiny

Putin sa už roky snaží spochybniť legitimitu Ukrajiny ako národa a nezávislého štátu v snahe udržať Kyjev vo svojej sfére vplyvu. Bývalému americkému prezidentovi Georgeovi W. Bushovi údajne povedal, že Ukrajina „nie je ani krajinou“.

Veľká časť Ukrajincov si praje integráciu s Európou, uprednostňujúc západné hodnoty a vládne inštitúcie pred tými, ktoré ponúka Kremeľ, píše RFE/RL.

Keď sa bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč pokúsil preorientovať svoju krajinu na Moskvu, státisíce Ukrajincov vyšli v rokoch 2013 – 2014 do ulíc Kyjeva na protest a napokon jeho vládu zvrhli.

Spor o Krym

Putin využil zosadenie Janukovyča na násilné zmocnenie sa ukrajinského Krymského polostrova s tým, že ide o historicky ruskú zem. Bolo to prvé uchvátenie územia cudzieho štátu v Európe od druhej svetovej vojny.

Krátko nato začal Putin podporovať proruských separatistov bojujúcich vo východoukrajinskom priemyselnom regióne Donbas; tento konflikt si podľa odhadov Kyjeva vyžiadal už vyše 14 000 mŕtvych.

Putin vo svojom článku z 12. júla ďalej uviedol, že je „presvedčený, že skutočná suverenita Ukrajiny je možná iba v partnerstve s Ruskom“.

Zelenskyj sa usiluje o summit s Putinom, na ktorom by sa rokovalo o nevyriešených otázkach vrátane ukončenia konfliktu v Donbase. Ukrajinský líder vyhlásil, že Putin nikdy nemá čas na takéto stretnutie, a teraz už chápe prečo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet